Norge vill förbjuda giftermål mellan kusiner

publicerad 4 oktober 2023
- av Sofie Persson
Giftermål mellan nära släktingar är vanligt inom vissa invandrarkulturer.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den norska regeringen vill i ett nytt lagförslag förbjuda giftermål mellan kusiner. Detta ska kunna förebygga hälsorisker, men också motverka tvångsäktenskap i landet.

Idag är det lagligt för kusiner i Norge att gifta sig och även tillåtet med giftermål mellan exempelvis farbröder och syskonbarn. I ett nytt lagförslag vill den norska regeringen ändra på det, rapporterar Schibstedtidningen Aftenposten.

I landet gifter sig exempelvis omkring en av fyra pakistanier fortfarande med sina kusiner och i förslaget pekar man på att man vill förebygga tvångsäktenskap. Det handlar också om att förebygga hälsorisker, enligt det norska folkhälsoinstitutet.

Att få barn med en nära släkting ökar risken för vissa former av ärftliga sjukdomar, säger seniorforskaren Ragnhild Ørstavik vid Folkehelseinstituttet.

Under remisstiden för förslaget, som gick ut förra veckan, har ett antal experter lämnat synpunkter där en del menar att det inte finns tillräckligt med underlag. De pekar på att det finns risker, men att de är så låga att det inte rör sig om ett folkhälsoproblem, och tror att ändringsförslaget främst kommer att ses som en åtgärd för att kontrollera invandringen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!