Den omtalade dokumentären ”Den sorte svane” (Den svarta svanen) har blottlagt kopplingar mellan kriminella och samhällets toppar i Danmark och väckt stor debatt. Nu kommer dokumentären till Sverige, där experter varnar för att situationen kan vara ännu värre.
I ett unikt samarbete med danska TV2 hjälpte juristen Amira Smajic till med att avslöja omfattande penningtvätt och korruption inom omfattande delar av det danska samhället. Hon kartlade yrkeskriminella och deras nätverk, vilket resulterat i att flera högt uppsatta personer har polisanmälts.
Under två år arbetade hon som mullvad med hjälp av bland annat dolda kameror på sitt kontor, i syfte att dokumentera den undre världens samröre med exempelvis advokater och affärsmän, rapporterar Bonnierstyrda Dagens Nyheter.
– Om man inte gör något drastiskt så blir det inte någon förändring, säger hon i dokumentären.
Smajic spelade emellertid ett dubbelspel. Hon drev ett annat kontor vid sidan av det buggade, och när hon blev konfronterad med detta drog hon sig ur samarbetet och försökte stoppa dokumentären.
Trots detta sändes ”Den sorte svane” efter ett danskt domstolsbeslut. Amira Smajic har gjort flera försök att stoppa serien men fått avslag i olika rättsliga instanser. Nu lever hon under skydd på en hemlig ort.
Amira Smajic, der agerer muldvarp i den omdiskuterede TV 2-dokumentar ”Den sorte svane”, mener, at hun er blevet ladt i stikken https://t.co/1ynnAowb7B.
Enig Amira liv kan være i fare, og Tv2 må åbentlyst vide det og tage (med) ansvar for det. Tv2 udbytter hende jo, og medvirker.— Polopinion (@Polopinion2) June 8, 2024
Politisk uppståndelse och kritik
Dokumentären har orsakat stor uppståndelse i Danmark och den belyser en långvarig problematik som nu fått ytterligare uppmärksamhet genom Amira Smajics avslöjanden. Sedan sändningen har bland annat en advokat, en fastighetsutvecklare och en högt uppsatt affärsman polisanmälts.
Regeringen har kallat till krismöten och statsminister Mette Fredriksen har lovat nya verktyg för myndigheterna för att komma till rätta med penningtvätt.
Samtidigt har TV2 fått kritik för sina metoder. Metoder som anses ha underlättat för ny brottslighet. TV2:s nyhetschef Ulla Pors försvarar metoderna.
– Det är vår bedömning att Amira Smajic i sitt arbete för TV2 inte initierar brottsliga handlingar som annars inte med stor sannolikhet skulle ha skett, säger hon.

Kontroversiella metoder
Under arbetet med dokumentären gjorde TV2 avsteg från sina normala pressetiska principer och förde också en dialog med dansk polis för att garantera Amira Smajics säkerhet.
Hon avlönades dessutom med 30 000 danska kronor i månaden för sitt arbete, och beslutet att använda dold kamera motiveras med att det var det enda sättet att dokumentera den ljusskygga verksamheten, förklarar Michael Nørgaard, redaktionschef för Dokumentäravdelningen på TV2..
– Det var ett svårt beslut av TV2 att sända serien när mullvaden hade dragit tillbaka sitt samtycke. Men både dansk by- och länsrätt har kommit fram till samma slutsats som oss: att Amira har gett sitt samtycke i ett upplyst grundläge där hon kunde överblicka konsekvenserna av en publicering. Därför valde vi att publicera. Men det är ingen hemlighet att vi hellre hade publicerat med Amiras samtycke, säger Michael Nørgaard i en kommentar.
Forskare varnar för svenska förhållanden
Kriminologen David Sausdal, verksam vid Lunds universitet, menar att situationen i Sverige kan vara ännu värre än i Danmark. Han lyfter fram att skottlossningar och dödssiffror är betydligt högre i Sverige.
– Mycket tyder på att det troligen är än värre här. Om vi tittar på antal skottlossningar och döda så är de fem-tio gånger större i Sverige, med många tusen gängkriminella. Den svarta svanen finns även i Sverige och den är mycket större än i Danmark, säger Sausdal.
Med den svenska premiären nu avklarad ligger det nära till hands att anta att debatten om penningtvätt och kriminalitet tar ny fart även i Sverige, och frågan om arbetsmetoderna för att avslöja grava och systemhotande samhällsproblem bli alltmer aktuell.
Den sorte svane
Dansk dokumentärserie i fem delar som visar hur personer i den grovt kriminella miljön samarbetar med respekterade och på ytan laglydiga advokater, företagare och tjänstemän för att tvätta pengar och runda/lura myndigheter. Serien är producerad av bland annat danska TV2 och norska NRK. Svensk premiär hade serien den 16 juni på SVT och SVT Play, då med namnet "Den svarta svanen".