Skottland röstar för frackingförbud

publicerad 1 juni 2016
Fracking misstänks förorena närliggande vattenkällor

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Parlamentet i Skottland har röstat för att fracking ska förbjudas. Man följer därmed flera andra länder och städer som redan infört frackingförbud.

Hydraulisk spräckning, mer känt som “fracking”, är en metod för att utvinna fossila bränslen såsom naturgas genom att man borrar i marken och under högt tryck injicerar stora mängder vatten blandat med kemikalier.

Metoden har kritiserats för att för påverka miljön negativt och vara hälsofarlig. Därför röstade det skotska parlamentet under onsdagen igenom ett totalförbud av fracking på skotsk mark, rapporterar BBC News.

Med röstsiffrorna 32 mot 29 röster blir Skottland ett av de många länder som redan förbjudit fracking. Partiet Scottish National Party (SNP) valde dock att avstå omröstning, vilket gjorde att förbudssidan vann omröstningen eftersom SNP åtnjuter egen mandat i det skotska parlamentet med 69 ledamöter.

Skottlands nytillträdde energiminister Paul Wheelhouse (SNP) har tidigare sagt att ett frackingförbud måste införas i Skottland.

Vi är djupt skeptiska kring fracking och har säkerställt att ingen fracking kan komma ske i Skottland. Om det inte kan bevisas bortom allt tvivel att det inte finns någon risk för den allmänna hälsan eller miljön, blir det ingen fracking i Skottland, har en talesperson för energiministern sagt till The Telegraph.

Till skillnad från Skottland valde Sveriges Riksdag att i april 2013 att rösta för att tillåta fracking i Sverige. Av de åtta riksdagspartierna var det endast Miljöpartiet och Vänsterpartiets ledamöter som ville se ett förbud av den kontroversiella utvinningsmetoden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!