Rutor i sädesfält räddar sånglärkor

publicerad 15 oktober 2016
Sånglärka

Under de senaste 35 åren har 75 procent av sånglärkorna försvunnit från Sverige. För att hjälpa till att vända nedgången har projektet Rädda sånglärkan börjat skapa öppna rutor i sädesfält för att ge lärkorna fristad.

En av deltagarna är Skottorps säteri, som förra året skapade 17 nya lärkrutor och nu har totalt 178 på sina marker efter att ha deltagit i projektet under fyra år, skriver Hallandsposten.

– Det är väldigt lätt att skapa dem, man lyfter bara såmaskinen så att en ruta på cirka fyra gånger fyra meter lämnas bar, någonstans mitt ute på fälten Rekommendationen är att göra två stycken per hektar åker, säger Erik Gunnarsson på Skottorps säteri till tidningen.

Sånglärkan trivs på öppna fält, och då är sädesfälten som såtts på hösten attraktiva när fåglarna anländer på våren. Men vetet växer snabbt för högt för att sånglärkan ska kunna hitta mat.

– Finns det då ett par lärkrutor i närheten av lärkornas bo är det tillräckligt för att de ska kunna föda upp sina ungar. Det finns även andra fågelarter som gynnas av rutorna, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening.

Det är Sveriges ornitologiska förening som står bakom Rädda sånglärkan-projektet. Projektet finansers av privatpersoner, som får betala 100 kronor för att skapa en ruta. Av det får lantbrukaren 40 kronor, 20 kronor går till administration, och resten till fågelskyddsprojektet – som enligt studier har gett effekt och lett till fler flygfärdiga lärkungar.

– Det är också väldigt roligt att allmänheten vill bidra. Det är inga direktiv som kommit uppifrån, utan något som folk tycker är viktigt, det känns väldigt roligt, säger Erik Gunnarsson till Hallandsposten.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!