Det nya mineralet, som fått namnet skogbyit, är rikt på zirkonium, magnesium och mangan. Det upptäcktes av Erik Jonsson, statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).
Mineraler är jordens byggstenar och består oftast av kemiska föreningar. Det innebär att de består av flera olika grundämnen som är bundna till varandra, enligt SGU. Idag känner man till omkring 6000 olika jordiska mineral och utomjordiska material, vilket också innebär att nya upptäckter är sällsynta.
Det nya mineralet skogbyit har uppkallats efter professor Henrik Skogby vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Mineralet hittades vid Långban i västra Bergslagen, som är en av de mineralrikaste platserna i världen, och upptäcktes av statsgeologen Erik Jonsson. Mineralet består av zirkonium, magnesium, mangan, syre och kisel, som en speciell kemisk förening.
– Det är särskilt intressant att se att zirkonium, som normalt anses mycket ”stabilt” och svårmobiliserat under geologiska processer, i detta fall verkar ha varit reaktivt och bildat nya mineral under det att berggrunden påverkades av förhöjda tryck och temperaturer, säger Jonsson i ett pressmeddelande.
Arbetet med att karakterisera mineralet har gjorts i samarbete med forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, Uppsala universitet och även Sapienza-universitetet i Rom. Det har också godkänts av IMA (International Mineralogical Association), det internationella vetenskapliga organ som har hand om mineralsystematik.