Naturskyddsföreningen har skickat in en begäran om tillståndsprövning för bottentrålning i havsområdet Bratten. Föreningen menar att ett ”förbud mot bottentrålning är avgörande för att bevara områdets unika miljöer och arter”.
Bratten i Västra Götaland är ett Natura 2000-område, som är ett nätverk av skyddade områden inom EU vilket innebär att områdena har värdefull natur eller arter som anses behöva skydd. Bratten är exempelvis en av de få platser i Sverige där det växer koraller, men det finns också svampdjur, hajar och rockor och det finns flera arter som är rödlistade. Även här har Sveriges djupaste plats uppmätts, vilket är 560 meter.
Trots detta förekommer det så kallad bottentrålning i Bratten, en omdiskuterat fiskemetod av miljöskäl. Naturskyddsföreningen menar att platsen är en av de mest trålade platserna i Europa och att det förstör miljön på ett sätt som kan jämföras med ”att plöja en blomsteräng”.
”Under akut press”
– Korallkolonier som tagit århundraden att växa till sig förstörs på ett enda tråldrag, svampdjur och nässeldjur krossas och försvinner, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall i ett pressmeddelande.
Naturskyddsföreningen har nu skickat in en begäran till länsstyrelsen i Västra Götaland om tillståndsprövning av bottentrålningen i Bratten, något man nu hoppas ska leda till att både djur och växter återhämtar sig i området.
– Havens biologiska mångfald är under akut press och det här borde redan vara en självklarhet, säger Rindevall.