Lysande solceller effektivare

En ideal solcell måste ge ifrån sig ljus, säger professor Eli Yablonovitch vid Berkeleyuniversitetet. Det är tvärtom mot vad man kan tro. Dagens solceller omvandlar mindre än 20 procent av ljuset till elektricitet. Eli Yablonovitchs kan med sin metod komma upp i 20 procent.

publicerad 31 maj 2016

I en solcell blir alltid lite energi över som inte blir till elektricitet. Om den inte försvinner blir den till värme som minskar effektiviteten. En bra solcell är en bra LED-lampa, menar Eli Yablonovitch. Tricket är att skicka ut lite ljus med större våglängd än det som kommer in.

Eli Yablonovitch startade ett företag för att tillämpa tekniken, men kunde inte konkurrera med de kinesiska solceller till lågt pris som översvämmar marknaden. Därför undersöker han nu andra tillämpningar för tekniken. Med den kan man omvandla värmestrålning till elektricitet. Transistorer skulle då ersättas med mer energieffektiva alternativ.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.