Ett antal kommuner och fem myndigheter har uttryckt sitt motstånd till en vindkraftspark på Bohuskusten. Trots detta rekommenderar Länsstyrelsen i Västra Götaland ändå att regeringen säger ja till parken.
Den massiva vindkraftparken planeras att döpas till Mareld och ska ligga ungefär 40 kilometer rakt västerut från Orust. Den ska vara en så kallad flytande vindkraft som kan placeras oberoende av vattendjup. Den kommer att vara 306 kvadratkilometer stor och det kan komma att byggas upp till 165 nya vindkraftverk där.
Försvarsmakten, Riksantikvarieämbetet, Sjöfartsverket, Jordbruksverket och Trafikverket har uttryckt kritik till att bygga vindkraftparken. Vidare har också Tjörn, Sotenäs, Tanum och Uddevalla sagt nej till bygget, samtidigt som Göteborg och Öckerö är tveksamma.
Trots den markanta kritiken från flera håll väljer ändå Länsstyrelsen att säga ja till Mareld, och rekommenderar därmed regeringen att bygga den. Anledningen är att säkra fossilfri el och förhoppningar om att skapa omkring 10 000 jobb i regionen på grund av parken. Samtidigt erkänner man också att vindkraftparken kan innebära negativa konsekvenser för kulturmiljö och friluftsliv, dock inte tillräckligt för att göra ”påtaglig skada”.
– Man ska komma ihåg att en länsstyrelse har flera roller, den ska också främja länets utveckling och verka för att begränsa klimatpåverkan, till exempel genom fossilfri el. Men vi är också en prövningsmyndighet, säger Monique Wannding, Länsstyrelsens chef för miljöskyddsavdelningen, till Bonniertidningen DN.
Vindkraftparken är den andra som fått godkänt av Länsstyrelsen utanför Bohuslän i år, där man i februari också godkände parken Poseidon.