Inget adjö till Vattenfall i Berlin

I söndagens folkomröstning om den tyska huvudstadens energiförsörjning önskade en majoritet (80 procent) säga adjö till Vattenfall, vilket också blev resultatet vid omröstningen i Hamburg den 22 september. Men det räckte inte då valdeltagandet blev för lågt; runt 25 000 ja–röster fattades.

publicerad 16 maj 2014
Vattenfalls kraftverk ”Schwarze Pumpe” i Brandenburg, Tyskland

För två år sen gick 56 organisationer, de flesta miljö- och hyresgästföreningar, samman och drev igenom en folkomröstning om Berlins energiförsörjning – ett starkt incitament för Hamburg att göra likaledes. Ja-sidans ”elrebeller” krävde dels att Berlin skulle starta och driva ett eget energiverk och uteslutande producera förnybar energi, dels att drift och produktion skulle styras av direkt folkvalda ombud.

Liksom i Hamburg var såväl Social- som Kristdemokraterna, de två största partierna i Tyskland, emot köpet och menade att hela affären var osäker.

Ja-sidans Berliner Energietischs kampanjledare Stefan Taschner – som var på besök i Lindsberg i somras och höll workshops i ämnet under Global Rättvisa. NU:s klimatläger – var påtagligt besviken när han talade i tv på söndagskvällen:

– Vi var nära att lyckas, men resultatet visar ändå att berlinarna vill ha en ekologisk och demokratisk energiförsörjning.

Budskapet i rapporten är att Storbritannien, efter Tyskland, betalar högst medlemsavgift till EU och att pengarna till stor del slösas bort på överdimensionerad administration, representation och onödiga projekt. Borträknat EU-bidragen kostade medlemskapet Storbritan­nien 124 miljarder pund 2011.

Rapporten presenterades på konservativa partiet Torys konferens och förväntas skarpa meningsskiljaktigheterna mellan parlamentsledamöterna om EU-medlemskapet.

 

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.