Miljö

Inget adjö till Vattenfall i Berlin

I söndagens folkomröstning om den tyska huvudstadens energiförsörjning önskade en majoritet (80 procent) säga adjö till Vattenfall, vilket också blev resultatet vid omröstningen i Hamburg den 22 september. Men det räckte inte då valdeltagandet blev för lågt; runt 25 000 ja–röster fattades.

Vattenfalls kraftverk ”Schwarze Pumpe” i Brandenburg, Tyskland

För två år sen gick 56 organisationer, de flesta miljö- och hyresgästföreningar, samman och drev igenom en folkomröstning om Berlins energiförsörjning – ett starkt incitament för Hamburg att göra likaledes. Ja-sidans ”elrebeller” krävde dels att Berlin skulle starta och driva ett eget energiverk och uteslutande producera förnybar energi, dels att drift och produktion skulle styras av direkt folkvalda ombud.

Liksom i Hamburg var såväl Social- som Kristdemokraterna, de två största partierna i Tyskland, emot köpet och menade att hela affären var osäker.
Ja-sidans Berliner Energietischs kampanjledare Stefan Taschner – som var på besök i Lindsberg i somras och höll workshops i ämnet under Global Rättvisa. NU:s klimatläger – var påtagligt besviken när han talade i tv på söndagskvällen:

– Vi var nära att lyckas, men resultatet visar ändå att berlinarna vill ha en ekologisk och demokratisk energiförsörjning.

Budskapet i rapporten är att Storbritannien, efter Tyskland, betalar högst medlemsavgift till EU och att pengarna till stor del slösas bort på överdimensionerad administration, representation och onödiga projekt. Borträknat EU-bidragen kostade medlemskapet Storbritan­nien 124 miljarder pund 2011.

Rapporten presenterades på konservativa partiet Torys konferens och förväntas skarpa meningsskiljaktigheterna mellan parlamentsledamöterna om EU-medlemskapet.

 

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!