Inget adjö till Vattenfall i Berlin

I söndagens folkomröstning om den tyska huvudstadens energiförsörjning önskade en majoritet (80 procent) säga adjö till Vattenfall, vilket också blev resultatet vid omröstningen i Hamburg den 22 september. Men det räckte inte då valdeltagandet blev för lågt; runt 25 000 ja–röster fattades.

publicerad 16 maj 2014
Vattenfalls kraftverk ”Schwarze Pumpe” i Brandenburg, Tyskland

För två år sen gick 56 organisationer, de flesta miljö- och hyresgästföreningar, samman och drev igenom en folkomröstning om Berlins energiförsörjning – ett starkt incitament för Hamburg att göra likaledes. Ja-sidans ”elrebeller” krävde dels att Berlin skulle starta och driva ett eget energiverk och uteslutande producera förnybar energi, dels att drift och produktion skulle styras av direkt folkvalda ombud.

Liksom i Hamburg var såväl Social- som Kristdemokraterna, de två största partierna i Tyskland, emot köpet och menade att hela affären var osäker.

Ja-sidans Berliner Energietischs kampanjledare Stefan Taschner – som var på besök i Lindsberg i somras och höll workshops i ämnet under Global Rättvisa. NU:s klimatläger – var påtagligt besviken när han talade i tv på söndagskvällen:

– Vi var nära att lyckas, men resultatet visar ändå att berlinarna vill ha en ekologisk och demokratisk energiförsörjning.

Budskapet i rapporten är att Storbritannien, efter Tyskland, betalar högst medlemsavgift till EU och att pengarna till stor del slösas bort på överdimensionerad administration, representation och onödiga projekt. Borträknat EU-bidragen kostade medlemskapet Storbritan­nien 124 miljarder pund 2011.

Rapporten presenterades på konservativa partiet Torys konferens och förväntas skarpa meningsskiljaktigheterna mellan parlamentsledamöterna om EU-medlemskapet.

 

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!