Guldfågeln förbjuds att sälja 52 ton friterad kyckling

publicerad 13 oktober 2018

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Livsmedelsverket har förbjudit Guldfågeln att sälja 52 ton friterad kyckling, på grund av att utdömt kött använts i produktionen.

Guldfågeln förbjuds nu av Livsmedelsverket att sälja 52 ton friterad kyckling, som man använt trots att köttet dömdes ut av Livsmedelsverkets veterinärer.

— Felet var att det var en sjuklig vävnad, köttet var sjukligt förändrat. Enligt lagstiftningen ska sådan vävnad kasseras, säger veterinären Christian Berking till P4 Kalmar.

Livsmedelsverket kontrollerade kycklingarna efter slakten, varpå kycklingbrösten dömdes ut. Berking förklarar:

— Resten av kycklingen var godkänd att använda. Men redan då sa företaget att de ansåg att vi inte hade rätt i vår bedömning och att de avsåg att sälja kycklingen.

Guldfågeln ska även på ett senare möte ha hållit fast vid sin uppfattning, för att senare blanda ut de utdömda köttet med godkänt kött för att producera nuggets. VD Johan Ekerot håller inte med om att köttet var otjänligt, utan menar att felet med köttet var att konsistensen och utseendet och inte några sjukdomar, varför man inte kunde använda köttet till kycklingfilé.

— Det handlar inte om kött som är dåligt hållbarhetsmässigt eller bakteriologiskt, säger Ekerot och fortsätter:

— Produkten nuggets är av prima kvalitet och är helt ofarliga att äta. De ser ut som vanligt, smakar som vanligt och har rätt bakteriologiska och näringsmässiga värden. Det finns ingen som helst risk att äta den.

Huruvida Guldfågelns agerande kommer utredas vidare återstår att se, något vite har dock inte lagts.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!