Miljö

Guldfågeln förbjuds att sälja 52 ton friterad kyckling

Livsmedelsverket har förbjudit Guldfågeln att sälja 52 ton friterad kyckling, på grund av att utdömt kött använts i produktionen.

Guldfågeln förbjuds nu av Livsmedelsverket att sälja 52 ton friterad kyckling, som man använt trots att köttet dömdes ut av Livsmedelsverkets veterinärer.

— Felet var att det var en sjuklig vävnad, köttet var sjukligt förändrat. Enligt lagstiftningen ska sådan vävnad kasseras, säger veterinären Christian Berking till P4 Kalmar.

Livsmedelsverket kontrollerade kycklingarna efter slakten, varpå kycklingbrösten dömdes ut. Berking förklarar:

— Resten av kycklingen var godkänd att använda. Men redan då sa företaget att de ansåg att vi inte hade rätt i vår bedömning och att de avsåg att sälja kycklingen.

Guldfågeln ska även på ett senare möte ha hållit fast vid sin uppfattning, för att senare blanda ut de utdömda köttet med godkänt kött för att producera nuggets. VD Johan Ekerot håller inte med om att köttet var otjänligt, utan menar att felet med köttet var att konsistensen och utseendet och inte några sjukdomar, varför man inte kunde använda köttet till kycklingfilé.

— Det handlar inte om kött som är dåligt hållbarhetsmässigt eller bakteriologiskt, säger Ekerot och fortsätter:

— Produkten nuggets är av prima kvalitet och är helt ofarliga att äta. De ser ut som vanligt, smakar som vanligt och har rätt bakteriologiska och näringsmässiga värden. Det finns ingen som helst risk att äta den.

Huruvida Guldfågelns agerande kommer utredas vidare återstår att se, något vite har dock inte lagts.


Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!