Miljö

Framgångsrika invandrare

Invandrare klarar sig bra i Sverige – i alla fall om de är vargar, enligt en studie som vargforskningsprojekt SKANDULV har gjort.

Den svenska vargstammen uppgick under vintern 2016 till omkring 430 individer, men fram till 2007 var det endast tre vargar som lyckades bidra med genetisk material. Följden är en begränsad genetisk variation och omfattande inavel. Men under vintern 2007-08 nådde två invandrade individer utbredningsområdet och lyckades hitta varsin partner. De reproducerade sig nästa år och under ytterligare ett antal år.
Enligt studien har dessa invandrade vargars avkomma varit bättre på att hitta en partner, och parbildningarna har oftare lett till nya kullar, jämfört med de inavlade svenska djuren. Orsaken kan vara både en bättre överlevnad, och en bättre föda som har lyckats göra en sådan mätning och jämförelse.

Det visar att ett fåtal invandrande vargar kan bidra med en viktig effekt på små, inavlade populationers livskraft.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • varg
  • vargar