Skogens guld har återvänt i riklig mängd till svenska skogar. Svampkonsulenter uppmanar nu allmänheten att ge sig ut och plocka kantareller – och kanske till och med dela med sig av sina hemliga ställen.
Kantareller är svenskarnas favoritsvamp som växer i nästan hela landet. Med sin skarpa, gula färg är den ofta lätt att se i skogen och är svår att förväxla med någon giftig art.
Nu är kantarellsäsongen i gång ordentligt och det är dags att börja plocka de första svamparna, menar svampkonsulenten Lara Pettersson.
– Det finns kantareller lite överallt just nu.
Säsongen för den gula svampen pågår vanligen mellan juni och oktober. Kantareller trivs bra i fuktig löv- och barrskog.
Även om de är lätta att känna igen kan det vara svårt att hitta dem ibland, därför är det ofta karakteristiskt att inte avslöja sina svampställen. Pettersson menar dock att det i år finns så pass mycket kantareller att man med mod kan dela med sig av dem.
– När man har hittat sitt ställe vill man inte dela med sig. Då vill man kunna hämta när man vill. När det är så här mycket kantareller räcker det till alla, säger hon.
Kantareller gör sig bra i såser, som tillbehör eller exempelvis smörstekta på en varm smörgås. Det går bra att torka dem eller förvälla och därefter frysa in. Kantareller är mycket rika på vitamin D och innehåller även vitamin B3, B2 samt vitamin A. De innehåller även en hel del kalium.
Pettersson tipsar att ta med en svampkorg, eller en luftig svampväska när man ska ut och plocka. Plastpåsar är inte att rekommendera.








