6 500 gånger högre strålning vid Fukushima än vanligt

publicerad 19 oktober 2013

Rekordhöga strålningsvärden har upptäckts i grundvattnet vid det japanska kärnkraftsverket Fukushima. Mätningarna, som togs på torsdagen, visade att strålningsvärdena var 6 500 gånger så starka som under onsdagen.

Det kritiserade elbolaget Tepco, som sköter det havererade kärnkraftverket, säger att resultaten visar att radioaktiva ämnen som strontium har nått grundvattnet. Andra ämnen som tritium har det redan hittats höga nivåer av i grundvattnet, skriver RT.com.

Det handlar om en brunn som ligger nära en tank som i augusti läckte 300 ton förorenat vatten. Den visar de högsta strålningsvärdena sedan olyckan inträffade i mars 2011. Under de senaste veckorna slog en tyfon till mot Japan, vilket Tepco menar är en förklaring till att radioaktivt vatten och jord spridits ner i jordlagren.

Andra brunnar visar inte på lika höga nivåer. Vi måste vidta extra åtgärder för området runt denna brunn, säger Tepcos talesman Masayuki Ono.

Enligt Robert Jacobs, professor vid Hiroshima Peace University, är problemen vid Fukushima väldigt svåra att komma till bukt med.

– Ingen vet riktigt hur man ska lösa problemen vid Fukushima. Det finns ingen som har några lösningar. Problemen vid Fukushima är oöverträffliga, så det enda som de (Tepco) kan göra är att ta in expertis utifrån, säger Jacobs till RT.com.

 

Läs även:
Mer radioaktivt vatten läckt från Fukushima
Myndigheter skärper varningar för Fukushima
Läckan vid Fukushima värre än befarad

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!