EBU, som arrangerar Eurovision, låter meddela att alla palestinska flaggor eller skyltar med politiska budskap och symboler är förbjudna inne på arenan under hela tävlingen. Att vifta med Prideflaggan är dock fortsatt tillåtet även i år.
Det bör noteras att själva regelverket inte är nytt för i år, men att man efter de massiva pro-palestinska protesterna runtom i världen gått ut med ett särskilt förtydligande att Palestinas flagga är bannlyst. Egentligen är det bara nationsflaggor som tillhör de deltagande länderna som får viftas med under Eurovision – plus Prideflaggan – om denna används i ett ”opolitiskt syfte”.
Eurovision är mycket populärt i hbtq-kretsar och många av deltagarna genom åren har också varit framträdande hbtq-profiler. Det är dock oklart om det är detta som ligger till grund för att Prideflaggan fått en slags särställning.
Den som tar med sig en palestinsk flagga kommer dock att bli stoppad i dörren – och det gäller även skyltar med budskap och symboler kopplade till situationen i Gaza.
– Vi lever tyvärr i en tid där det finns många konflikter och det är inte bara tyvärr Palestinakonflikten just nu. Som sagt, den enda rimliga hållningen är att vi har de flaggor som är med och tävlar, säger Martin Österdahl, Eurovisionchef på tv-samarbetsbolaget EBU till TT.
Tidigare flaggkontroverser
Det kan noteras att Israel, trots att det inte ligger i Europa, deltar i Eurovision, något som också gäller för bland andra Australien.
Noterbart är att detta inte heller är musiktävlingens första kontrovers. 2012 fick man hård kritik för att ha tillåtit EU-flaggan i arenan och 2016 återfanns terrorgruppen Islamiska statens flagga på samma ”förbudslista” som flaggor tillhörande Kosovo och den spanska regionen Baskien.
När Eurovision arrangerades i Tel Aviv valde såväl mellanakten, Madonnas dansare, som det isländska bidraget Hatari att trotsa förbudet och visa upp Palestinas flagga.