MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 21 april 2025

måndag 21 april 2025


Elon Musk driver med ”woke-kulturen”

publicerad 17 mars 2022
– av Jan Sundstedt

Elon Musk har skapat en smärre Twitterstorm genom att publicera två uppmärksammade inlägg på Twitter med memer som driver med den politiskt korrekta ”woke-kulturen.”

Den första memen, som i skrivande stund fått drygt 700 000 gilla-markeringar och delats vidare mer än 85 000 gånger, driver med hur snabbt och lätt allmänheten tar ställning för nya företeelser, saker eller händelser som upplevs som trendiga, trots att de saknar djupare kunskap om dessa.

Den andra memen, som i skrivande stund ”gillats” över 1,1 miljoner gånger, driver med Hollywood och streamingjättarna och deras förkärlek till att kvotera in sexuella minoriteter och skådespelare med utomeuropeisk härkomst även när detta på intet sätt är befogat.

Många användare på Twitter tycker att satiren är klockren och på ett pedagogiskt och finurligt sätt visar dels hur människor påverkas av grupptryck och trender på sociala medier, dels hur identitetspolitik och representation av etniska och sexuella minoriteter förefaller ha blivit det allra viktigaste i film- och tv-jättarnas produktioner. Andra är dock istället mycket upprörda och menar att Musks inlägg är kränkande och okänsliga och borde raderas.

Tesla-grundaren och mångmiljardären Musk har tidigare bekräftat att olika länders regeringar försökt pressa honom och företaget SpaceX att blockera Ryssland från internet genom satellitsystemet Starlink – men att han konsekvent vägrat göra detta eftersom han är en ”yttrandefrihetsabsolutist”.

Även om mångmiljardärens inlägg tolkats som att det driver med personer som sätter Ukraina-flaggor på sina profilbilder för att ”godhetssignalera” så har han själv tidigare också postat inlägg till stöd för Ukraina.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Världsbanken tonar ner klimatretorik – vill säkra fortsatt amerikanskt stöd

Donald Trumps USA

publicerad Idag 9:13
– av Redaktionen
Världsbankens ordförande Ajay Banga utseddes av Joe Biden och har tidigare varit en högljudd förespråkare av "grön omställning".

Världsbanken har tydligt tonat ner sin tidigare mycket explicita klimatprofil i takt med att Donald Trumps administration utvärderar sitt stöd till internationella organisationer och siktar på att minska finansieringen av olika klimatprogram runt om i världen.

Enligt källor inom institutionen handlar det dock om en rent strategisk anpassning för att säkra fortsatt amerikanskt stöd, samtidigt som den faktiska klimatpolitiken i stort förblir oförändrad.

Nya Dagbladet uppmärksammade igår att Nato slopar sitt politiskt korrekta språkbruk och har tagit bort eller reviderat formuleringar som rör genus och klimat – detta i syfte att försöka blidka den konservativa Trump-administrationen.

Och man är inte ensamma om att försöka anpassa sig till verkligheten och det nya amerikanska styret – även Världsbanken och dess högsta företrädare har tydligt förändrat sin retorik sedan Trump blev president.

Världsbankens president Ajay Banga har under de senaste månaderna fokuserat på arbetsmarknadsfrågor och republikanvänliga energikällor som kärnkraft och naturgas, även om han fortfarande anser att klimatinvesteringar inte står i konflikt med bankens kärnuppdrag att bekämpa fattigdom.

– Kom ihåg att vi har en styrelse som representerar alla våra aktieägare, och alla dessa formuleringar diskuteras med dem, sade Banga under en presskonferens inför bankens vårmöten i Washington.

”Vill man gapa högt om detta?”

Han bekräftade att 45 % av bankens lån 2025 ska gå till klimatrelaterade projekt, men framhöll också en bredare energistrategi än tidigare.

– Det finns ingen anledning varför ett land i Afrika inte skulle vilja ha tillgång till överkomlig el – inklusive gas, geotermisk energi, vattenkraft, sol, vind och kärnkraft där detta är lämpligt.

Enligt tidigare anställda och nuvarande källor inom Världsbanken är retoriken en avvägning för att undvika konflikt med USA, vars stöd är avgörande. Biden-administrationen lovade 4 miljarder dollar till bankens fattigdomsbekämpande arbete, men summan måste först godkännas av en republikanskt kontrollerad kongress.

– Vill man gapa högt om detta? Inte i den här miljön, sade Samir Suleymanov, tidigare chef för Världsbankens strategiska initiativ.

En talesperson för banken hävdade dock att agendan varit konsekvent:

– Vi har i två år arbetat för att göra banken snabbare och mer effektiv, med fokus på att skapa jobb.

”En slags lättnad”

Trump-allierade har uppmanat USA att lämna Världsbanken, med motiveringen att denna gynnar Kina och avviker från amerikanska intressen. En utredning om USA:s deltagande i internationella organisationer förväntas i augusti. Ett fullständigt utträde anses dock osannolikt, då det skulle öppna för att Kina köper upp amerikanska andelar.

Karen Mathiasen, tidigare amerikansk representant vid banken, noterar en skarpare ton jämfört med Trumps första mandatperiod:

– Allt känns mycket mer fientligt nu.

Andra välkomnar dock den retoriska förändringen. Suleymanov menar att fokus på ren energi tidigare begränsade andra utsläppsminskande projekt.

– Det låter kanske lustigt, men det är en slags lättnad att den här typen av låtsasgrejer är över. Det ideologiska underbygget tog så mycket plats. Alla hade en känsla av att de var fångade i spelet, som om det här är något de måste göra, men inte nödvändigtvis med ett tydligt praktiskt resultat i åtanke.

Det kan noteras att även Världsbankens systerorganisation, Internationella valutafonden (IMF), också på senare tid tonar ner sin klimatretorik – och istället valt att fokusera mer på ”handelstillväxt och globala utmaningar”. Även här uppges det handla om att försöka upprätthålla en god relation med Trump och hans närmaste krets.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Nato slopar politiskt korrekt språkbruk

publicerad Igår 13:40
– av Redaktionen
Natos generalsekreterare Mark Rutte och den franske amiralen Pierre Vandier.

Nato ska bli betydligt mindre politiskt korrekt än tidigare – åtminstone vad gäller språkbruket.

Formuleringar gällande klimat, genus och mångfald har förändrats eller tagits bort i den USA-ledda militärpaktens regelverk – och enligt uppgifter är syftet att försöka blidka Trump-administrationen.

På hemmaplan i USA har president Donald Trump och hans närmaste krets svurit att bekämpa vad man beskrivit som vänsterextrem infiltration av amerikanska myndigheter genom diverse mångfalds-, jämlikhets- och inkluderingsprogram (DEI).

Trumps försvarsminister, Pete Hegseth, har exempelvis deklarerat att allt fokus på ”mångfald” är destruktivt och skadligt, och lovat att eliminera försvarsdepartementets mångfaldssatsningar.

USA:s president har också uttryckt kritik mot hur Nato fungerar idag – och att militärpakten nu reviderar sitt språkbruk, och gör detta betydligt mindre politiskt korrekt, betraktas av bedömare som ett sätt att desperat försöka göra Trump och hans stab mer positivt inställda till organisationens verksamhet.

Enligt en tjänsteman som Politico pratat med ska bland annat formuleringen ”grön teknik” ha ersatts av ”innovativ teknik” och ”klimat” med ”operativ miljö”.

”Fler som spetsar öronen”

Dessutom undviks formuleringar som handlar om genus – och samma sak uppges gälla termer som ”kvinna”, ”fred” eller ”säkerhet”. Åtminstone om man vill att förslagen ska godkännas med stöd av amerikanerna.

– Alla ser på nyheterna var Trump-administrationen står någonstans; du vill inte göra något som skjuter dig själv i foten, uppger Natotjänstemannen.

– Alla vet att det värsta man kan göra är att presentera något som en mångfaldsfråga … Nu är det fler som spetsar öronen för att se till att det talas i rent militära termer.

Nato har också flera ”klimatrådgivare” knutna till organisationen med uppgift att ge råd till militärledningen om hur miljö och klimatförändringar kan påverka militäralliansens stridsförmåga. Dessa tycks dock få vara kvar tills vidare.

Vid flera tillfällen har Trump uppgett att han överväger att lämna Natosamarbetet – och har då främst pekat på att USA står för en allt för stor del av militärpaktens kostnader. Han vill att Sverige och andra länder ökar sina försvarsbudgetar till 5 procent av BNP – en fördubbling jämfört med idag.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Kommentar: Hyckleriet är totalt: Ryssar portas – israeler välkomnas med öppna armar

Halva Europa har bannlyst eller infört restriktioner mot ryska turister. Det är dock uppenbarligen skillnad på folk och folk, och mot Israel vågar man inte agera på samma sätt - trots tiotusentals dödade kvinnor och barn i Gaza.

publicerad Igår 12:27
– av Jenny Piper
Krigen i Gaza och Ukraina har tydligt visat att det inte är själva övergreppen som makthavarna förfasar sig över - utan vem som utför dem.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Efter diskussioner som pågått sedan förra sommaren kom tidigare i veckan ett beslut från Maldiverna som förbjuder personer med israeliska pass att resa in i landet, vilket kommer att träda i kraft med omedelbar verkan.

Landet tycks vara först med ett riktat beslut mot israeliska medborgare och enligt den maldiviska regeringen är beslutet ett svar på de fortsatta grymheter samt pågående folkmordshandlingar som Israel begår mot det palestinska folket. Landets president Mohamed Muizzu har också uttryckt stöd för etableringen av en oberoende och suverän palestinsk stat.

Personligen är jag inte för att förbjuda människor inträde i länder baserat på medborgarskap överhuvudtaget, men jag ogillar som bekant dubbla måttstockar, och att flera länder i Europa förbjudit ryska turister att besöka landet – Polen, Litauen, Lettland, Estland, Tjeckien, Slovakien, Danmark, Belgien, Norge, Finland, Nederländerna – medan man inte har några problem med israeler, är ett stort hyckleri. Europeiska länder gör uppenbarligen skillnad på folk och folk.

Sverige är också med på ett hörn. Ni kanske minns att EU:s utrikesministrar diskuterade Ukrainas vädjan att förbjuda ryska turister att besöka Europa, att Socialdemokraterna sade på en presskonferens att man vill förbjuda ryska medborgare från att besöka Sverige, och att svenska tidningars ledarskribenter har krävt att även Sverige bör stoppa ryska turister?

Russofobin är vida utbredd, men trots det fruktansvärda som pågår i Gaza är det ingen som kommer med krav på samma behandling av israeler. Det finns inte ens belägg för att sanktioner behövs enligt den svenska regeringen, trots att man applåderar att EU riktat 17 sanktionspaket mot Ryssland.

Allt detta medan man dagligen slår sig för bröstet över hur Sverige är en humanitär stormakt som strider för demokratiska principer och mänskliga rättigheter, som åtminstone på pappret innebär att människor – oavsett land, kultur och sammanhang – är födda fria och lika i värde samt rättigheter. I verkligheten är det etablissemanget som avgör vilka som räknas in i gemenskapen.

#hycklare

 

Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

USA kan erkänna Krim som ryskt

Kriget i Ukraina

publicerad Igår 9:17
– av Redaktionen
2014 röstade befolkningen i Krim för att lämna Ukraina och återförenas med Ryssland. Bara ett fåtal länder i världen erkänner dock i dagsläget Krim som en legitim del av Ryssland.

USA kan komma att erkänna Krim som ryskt territorium som en del av ett potentiellt fredsavtal mellan Moskva och Kiev. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor med insyn i frågan.

Krimregionen röstade för att lämna Ukraina och återförenas med Ryssland år 2014, kort efter den USA-stödda statskuppen i Kiev. De ukrainska myndigheterna och många andra ledare har dock konsekvent vägrat erkänna Moskvas suveränitet över halvön, som till övervägande del är etniskt rysk, och har länge krävt att Ukrainas gränser från 1991 återställs.

Enligt tidningen har Vita huset ännu inte fattat något slutgiltigt beslut i frågan. USA:s chefsförhandlare, Steve Witkoff, uppgav efter ett möte med Rysslands president Vladimir Putin förra veckan att samtalen till stor del kretsar kring statusen för Krim samt fyra andra ryska regioner som Ukraina gör anspråk på.

Hittills har bara ett fåtal länder formellt erkänt Krim som en legitim del av den ryska federationen, och om USA skulle göra samma bedömning väntas detta bli en stor och betydande prestigeseger för Putin.

USA presenterade ett fredsförslag för sina europeiska allierade under torsdagen, vilket innefattar frysningen av striderna längs den nuvarande frontlinjen samt stegvisa lättnader av sanktioner mot Moskva som en del av ett eldupphör.

Ryssland vill adressera ”konfliktens grundorsaker”

Både USA:s president, Donald Trump, och utrikesminister Marco Rubio antydde tidigare i veckan att Washington kan komma att överge sina försök att medla mellan Ryssland och Ukraina om inte betydande framsteg görs inom kort.

– Om någon av parterna av någon anledning gör detta väldigt svårt, kommer vi helt enkelt att säga: ni är dårar, förkunnade Trump till reportrar på fredagen i Ovala rummet.

– Ni är idioter, ni är hemska människor, och vi kommer helt enkelt att avstå. Men förhoppningsvis behöver vi inte göra detta, fortsatte han.

Ryssland har i sin tur krävt att Ukraina måste avsäga sig sina territoriella anspråk och dra tillbaka sina trupper från de delar av ryska regioner som Kiev fortfarande kontrollerar – detta som ett villkor för en varaktig fred.

Moskva har också betonat att en framtida uppgörelse måste adressera ”konfliktens grundorsaker”, däribland Natos östliga expansion och Ukrainas ambitioner att gå med i försvarsalliansen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.