Elon Musk driver med “woke-kulturen”

publicerad 17 mars 2022
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elon Musk har skapat en smärre Twitterstorm genom att publicera två uppmärksammade inlägg på Twitter med memer som driver med den politiskt korrekta ”woke-kulturen.”

Den första memen, som i skrivande stund fått drygt 700 000 gilla-markeringar och delats vidare mer än 85 000 gånger, driver med hur snabbt och lätt allmänheten tar ställning för nya företeelser, saker eller händelser som upplevs som trendiga, trots att de saknar djupare kunskap om dessa.

Den andra memen, som i skrivande stund “gillats” över 1,1 miljoner gånger, driver med Hollywood och streamingjättarna och deras förkärlek till att kvotera in sexuella minoriteter och skådespelare med utomeuropeisk härkomst även när detta på intet sätt är befogat.

Många användare på Twitter tycker att satiren är klockren och på ett pedagogiskt och finurligt sätt visar dels hur människor påverkas av grupptryck och trender på sociala medier, dels hur identitetspolitik och representation av etniska och sexuella minoriteter förefaller ha blivit det allra viktigaste i film- och tv-jättarnas produktioner. Andra är dock istället mycket upprörda och menar att Musks inlägg är kränkande och okänsliga och borde raderas.

Tesla-grundaren och mångmiljardären Musk har tidigare bekräftat att olika länders regeringar försökt pressa honom och företaget SpaceX att blockera Ryssland från internet genom satellitsystemet Starlink – men att han konsekvent vägrat göra detta eftersom han är en ”yttrandefrihetsabsolutist”.

Även om mångmiljardärens inlägg tolkats som att det driver med personer som sätter Ukraina-flaggor på sina profilbilder för att ”godhetssignalera” så har han själv tidigare också postat inlägg till stöd för Ukraina.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!