MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 13 januari 2025

måndag 13 januari 2025

Var femte svensk köper julklappar från Shein eller Temu

publicerad 18 december 2024
– av Sofie Persson
Shein grundades 2008 i Nanjing, Kina och blev 2022 världens största modeåterförsäljare.

Nästan 20 procent av svenskarna planerar att köpa, eller har redan köpt, julklappar från de kinesiska onlinejättarna Temu eller Shein, enligt en rapport från Svensk Handel. Samtidigt planerar var fjärde svensk att köpa begagnade julklappar i år.

Enligt rapporten förväntas julklappsförsäljningen omsätta 24 miljarder kronor i år, vilket är en ökning från 21,5 miljarder kronor 2023. Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel, menar att julhandeln är en viktig period för åtskilliga handlare och att Svensk Handel ser positivt till att den i år väntas öka. Främst är den viktig för leksakshandeln, där exempelvis decemberhandeln förra året utgjorde en femtedel av hela årets försäljning för branschen.

Räntesänkningar till trots så har inte konsumtionen kommit i gång på det sätt som många handelsföretag hade hoppats på, och vi vet att vissa branscher inte heller fick det uppsving som de så väl behövde under Black Week, säger hon i ett pressmeddelande.

”Svenska jobb står på spel”

Rapporten visar att 18 procent av svenskarna planerar att köpa, eller redan har köpt, sina julklappar från Temu eller Shein. Framförallt gäller detta konsumenter i åldersgrupperna 18–24 år och 45–54 år. Samtidigt varnar Svensk Handel för riskerna med de kinesiska onlinegiganternas framfart.

Svensk Handel kommer alltid främja fri konkurrens, men sker den inte på lika villkor kommer vi vara de första att påtala detta. Utöver att svenska jobb och företag står på spel innebär varje köp en potentiell säkerhetsrisk för konsumenterna. Vi hoppas att folk väljer att handla med hjärta och förnuft i år, säger Mikkonen.

Däremot planerar 25 procent att handla sina julklappar på second hand, vilket är en liten ökning från förra året. Den vanligaste second hand-julklappen är heminredning. Det är vanligast att köpa sina julklappar på nätet, något som ökat sedan 2020. Ökningen har främst skett på bekostnad av inköp i lokala butiker, som sjunkit från 33 procent 2023 till 30 procent i år.

Dags att rösta på Årets matbluff 2023

publicerad 17 januari 2024
– av Sofie Persson
Det går att rösta på Årets Matbluff fram till den 22 januari.

Föreningen Äkta vara håller årligen en tävling där man delar ut ett så kallat antipris till den matvara man anser varit den största bluffen mot konsumenter under året. I år återfinns bland andra en ”norrländsk” dryck gjord i Småland, kalvfond med kyckling och lakritsglass med vegetabiliskt kol bland kandidaterna.

Från och med nu kan man rösta på Årets Matbluff för att utse en ”vinnare”.

Äkta vara anser att konsumenterna blir lurade av produkter som finns på marknaden, därför röstar man varje år fram årets mest vilseledande produkt för att uppmärksamma hur företag ”slirar på sanningen”. Förra året vann GB Big pack med fler än hälften av rösterna. Inför årets tävling har man valt ut sex finalister av 288 nomineringar.

Ica Lakritspinne

Foto: Äkta Vara

På förpackningen nämns lakrits fyra gånger, men innehåller ingen lakrits alls. Istället kommer smaken från aromer och färgen från vegetabiliskt kol.  Dessutom kallas den för ”gräddglass”, trots att den innehåller smör istället för grädde, det är dock tillåtet enligt de regler branschen själva bestämt.

Coop Kalvfond

Foto: Äkta Vara

Den koncentrerade fonden innehåller endast 0,4 procent kalv, och därefter i form av kalvköttspulver. Det som förvånar mest är däremot att kalvfonden innehåller  kycklingskinn, kycklingkött, kycklingbuljong, men även så kallad kalvarom och jästextrakt.

Ica Hembakat

Foto: Äkta Vara

Brödet bakas på en fabrik i Halmstad, inte i någons hem.

Latitude 65 Norrsken

Foto: Äkta Vara

Funktionsdrycken framställs som norrländsk då den heter ”norrsken”, är ”från norrländska breddgrader” och ”skapad i Jörn”, en liten ort i Västerbotten på den 65:e breddgraden, vilket är det varumärket syftar på. I själva verket är drycken tillverkad i Småland. Detta nämns dock varken på burken eller är ”från norrländska breddgrader”, vilket är vad varumärket syftar på.  Vidare kommer ingredienserna inte från norrländska Jörn, men kontor och lager ligger där. Vidare bör det stå ”med smak av” äpple och päron, eftersom den bara är smaksatt med aromer.

Frebaco kvarn Rostad granola

Foto: Äkta Vara

Produkten beskrivs vara ”utan tillsatt socker”, men är sötad med sirap tillverkad av havre. Havresirapen består till hälften av sockerarter.

Resultatet blir att sockerhalten i granolan landar på 12g per 100g, vilket inte kan sägas vara särskilt lågt.

Eldorado Äppelkaka

Foto: Äkta Vara

Äppelkakan innehåller visserligen 13 procent äppelfyllning, men denna består nästan helt av socker, vatten, tillsatser och aromämne. Längre ner, efter uppräkningen av ingredienser och allergener produkten kan innehålla spår av, kan man läsa att produkten endast innehåller 0,9 procent äpple.

 

Det går att rösta fram till 22 januari och den föga hedervärda ”vinnaren” kommer att avslöjas live i TV4 Nyhetsmorgon den 24 januari.

Rösta på Årets matbluff 2022

publicerad 21 januari 2023
– av Sofie Persson
En produkt påstås innehålla lingon och en annan har ersatt mjölk med ärtprotein i årets nomineringar.

Varje år håller föreningen Äkta vara en tävling där man ger ut ett så kallat antipris till den matvara man anser varit den största bluffen för konsumenter. I år finns bland annat glass utan mjölk och även lingoncider utan lingon bland alternativen. Även Arla som varit med tidigare år tar sig in på listan med sin keso.

Före måndag kan du rösta på Årets Matbluff för att kora en ”vinnare”.

Äkta vara menar att konsumenterna konstant blir lurade av produkter som finns på marknaden och därför röstar man varje år fram årets mest vilseledande produkt. Förra året vann Arla för sin falska marknadsföring med frasen ”Netto noll klimatavtryck” och även i år är Arla bland kandidaterna med sin proteinkeso.

Här är årets nomineringar du kan rösta på och välja det bästa (sämsta) bidraget. Det går även att nominera varor inför nästa års matbluff hos Äkta vara redan nu.

Fazer Willja Oat for whipping

 

 

Foto: Äkta Vara

Denna produkt ska vara ”havre från norden” som man kan vispa, enligt förpackningen. Tittar man på ingredienslistan innehåller dock havrevispen ynka 1 procent ”havreextrakt”. Plus får den dock för att på framsidan samtidigt nämna att det är en ”blandning av vegetabiliskt fett”, vilket är en korrekt beskrivning av innehållet då den mestadels har en blandning av härdad kokos- och rapsolja.

Ingredienserna är enligt följande: Vatten, fullhärdade vegetabiliska oljor (kokos, raps), socker, havreextrakt 1%, emulgeringsmedel (E475, E435), stabiliseringsmedel (E464), surhetsreglerande medel (natriumcitrat), salt, färg (karotener).

Bravo Röd apelsin

Foto: Äkta Vara

Av bilden på förpackningen kan man anta att juicen innehåller blodapelsiner samt även eftersom den heter just ”röd apelsin”. Den främsta ingrediensen är dock juice från äpple. Juicen innehåller blodapelsin, men det framgår inte hur mycket. Dessutom har man haft i aroniajuice som ger en röd färg, mest troligt på grund av avsaknad av riktig blodapelsin. Det ska tilläggas att Skånemejerier, som gör juicen, sedan nomineringen sagt att man kommer att ändra förpackningen under början av året.

Ingredienser: Juice från äpple, apelsin, blodapelsin, aronia, vitamin C.

Nyckelbryggerier Cider med smak av lingon

Foto: Äkta Vara

På förpackningen står det att produkten innehåller lingon och det finns även bilder på bären. På sidan av flaskan står även att smaken är ”hämtade från våra skogar och myrar”. Tyvärr kan man inte se detta i ingredienslistan där det framkommer att produkten inte alls innehåller några lingon. Drycken består mestadels av kolsyrat vatten och äppeljuice.

Ingredienser: Kolsyrat källvatten, 15 % äppeljuice (fermenterad och icke fermenterad), socker, naturliga aromer, naturliga färgämnen (morot, körsbär och svart morot), syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat).

Arla Keso protein

Foto: Äkta Vara

Den här produkten marknadsförs som proteinrik trots den bara innehåller en procentenhet mer jämfört med Arlas vanliga keso. Den vanliga har 14 procent protein medan denna har 15 procent. Vidare står på förpackningens lock att produkten är ”naturligt proteinrik”, men tittar man i ingredienslistan har man i själva verket bara tillsatt extra mjölkprotein.

Ingredienser: Pastöriserad mjölk, mjölkprotein, salt, modifierad potatisstärkelse, konserveringsmedel (kaliumsorbat), syrningskultur, ystenzym.

GB Glace Big pack vanilj

Foto: Äkta Vara

Glassjätten GB har bytt ut sina recept till vad man kallar för mer miljövänliga. ”Nytt recept med lägre klimatavtryck än tidigare recept” kan man läsa på förpackningen. Det som är anmärkningsvärt är att glassen inte innehåller någon som helst mjölk, något som troligen de flesta konsumenter tar för givet att glass, eller glace, ska innehålla. Istället finns nu vatten och ärtprotein i glassen. Efter ingredienslistan står dock: ”Kan innehålla mjölk”, så man vet ju aldrig …

Ingredienser: Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), salt, arom.

Gå in och rösta på Årets matbluff 2022 här.

Här är årets matbluff 2021

publicerad 27 januari 2022
– av Sofie Persson

Varje år håller organisationen Äkta vara en tävling där man ger ut ett antipris till den matvara som man anser varit den största bluffen för konsumenterna. I år vann Arla för sin falska marknadsföring med frasen ”Netto noll klimatavtryck” på sina produkter.

Äkta vara menar att konsumenterna konstant blir lurade av produkter som finns på marknaden och därför röstar man varje år fram årets mest vilseledande produkt. Tanken är att detta ska hjälpa till att uppmärksamma problemen men också sätta press på de livsmedelstillverkare som säljer dessa produkter.

2020 vann produkten Pop! Bakery Smördeg eftersom den, namnet till trots, inte innehöll något smör alls. Efter sin antivinst meddelade dock företaget att man kommer att lägga till smör som ingrediens.

I år vann Arlas ekologiska mjölk med hela 30 procent av rösterna, meddelar Äkta vara. På framsidan av mjölkförpackningen står: ”Netto noll klimatavtryck”, vilket antyder att man som konsument skall förledas till att tro att mjölken inte har någon miljöpåverkan. Detta stämmer inte eftersom det inte finns några speciella ingrepp i en mjölktillverkningsprocess för att göra mjölken ”snäll mot klimatet”. Arla påstår att de ändå kan använda sig av uttrycket eftersom man anser att man gör insatser för att ”binda” och/eller motverka utsläpp av koldioxid. Konsumentverket håller dock inte med och har till och med stämt mjölkjätten inför Patent- och marknadsdomstolen.

Att Årets Matbluff i år går till en produkt som använder klimatargument som marknadsföringsknep visar att konsumenterna blir allt mer medvetna om företagens försök att skönmåla sina miljöfrämjande insatser, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Sammanlagt fanns sex nominerade produkter.

2:a plats: Gille: Finskorpor mandel

Foto: Äkta vara

 

Eftersom mandel är det mest framstående på produkten är det enkelt att tro att den här produkten innehåller en stor del av just mandel. Tittar man däremot i listan finns det 15 andra ingredienser, men endast ”spår av mandel” i skorporna.

3:e plats: Plantin: Olja med smak av svart tryffel

Foto: Äkta vara

Den här solrosoljan kostar cirka 2000 kronor/liter, vilket är nära dubbelt så mycket som en liknande olja kostar. Trots det höga priset innehåller den dock inte någon svart tryffel, utan enbart aromer från andra växter som ger smak av tryffel. Trots att det står med ”smak av svart tryffel” på förpackningen är det just det höga priset som bidrar till att produkten är med i nomineringen.

4:e plats: Abba: Ekspånsrökta musslor

Foto: Äkta vara

På förpackningen finns en bild man skulle kunna associera till den svenska västkusten, vilket ger intrycket att musslorna är svenska. Däremot är så inte fallet, utan musslorna är odlade i Chile och färdas sedan till Korea där de packas.

5:e plats: HealthyCo: Chipotle & Lime Mayo

Foto: Äkta vara

 

Med Tina Nordström i en tröja med texten ”Choose wisely” marknadsförs den här produkten. Vad som däremot inte framkommer är att produkten inte innehåller någon chipotle eller lime överhuvudtaget. Innehåller är istället rökt paprika, chilipulver, rökarom och citronjuicekoncentrat.

6:e plats: Änglamark: Fruktgodingar – jordgubb

Foto: Äkta vara

Dessa ekologiska fruktgodingar närmast skriker jordgubb, men sanningen är att produkten endast innehåller 4,5 procent jordgubbar, och 1,5 procent jordgubbsjuicekoncentrat. Resten är äpple från koncentrat, trots att inga äpplen syns i varken namnet eller på förpackningen.

Äkta vara är en ideell konsumentförening som driver frågor om ärligare mat och bättre matkvalitet. Mat ska helt enkelt innehålla det som man förväntar sig, anser föreningen. De jobbar för färre tillsatser och mer råvara i maten.

Källa: Äkta vara

Varning för teflon

publicerad 10 maj 2017

Teflon är ett ämne som är vanligt i svenska hushåll, det finns exempelvis i stekpannor och andra produkter som används till matlagning. Vad som det inte talas mycket om är att stekpannor och andra produkter med teflonyta på mellan två till fem minuter kan nå en temperatur som gör att teflonytan bryts ned och avge giftiga partiklar och gaser. Dessa giftiga ämnen har i USA kunnat kopplats till hundratals dödsfall hos husdjur och illamående hos människor.

Dupont som tillverkar teflonstekpannor medger själva att teflon som upphettas på vanliga spisar kan ge influensaliknande symptom. Tester av en professor i matsäkerhet från USA har upptäckt att flera mycket giftiga ämnen avges vid upphettning av teflonpannor, och detta vid matlagning på vanliga spisar.

Bland dessa ämnen finns vissa vid låga doser kan vara dödliga för människor. Vid litet högre temperaturer som kan nås på vissa typer av teflonpannor avges det kemiska stridsmedlet PFIB och en substans som verkar likt fosfogen (COF2) som användes som kemiskt stridsmedel under andra världskriget.

Listan på farliga ämnen som bildas vid upphettning av teflonpannor kan göras mycket lång. Det bildas t. ex. vid upphettning väldigt små partiklar som orsakar svåra lungskador hos möss på tio minuter. Vidare bildas tetrofluorotylene som orsakar cancer hos möss. Hexafluropropen kan leda till ögon- och halsirriation, huvudvärk, oregelbunden hjärtrytm och död.
Att det är tillåtet att använda dessa teflonpannor som släpper ut så många giftiga partiklar och gaser är skrämmande.

 

Artikeln har tidigare publicerats på Vaken.