IT/Övervakning

USB-C blir EU-standard

Nu tvingas Apple överge sina kostsamma exklusiva laddare (t.v) till förmån för marknadsstandarden USB-C (t.h).

Europarlamentet har nu klubbat igenom förslaget att göra USB-C till obligatorisk standard för alla smartphones på den europeiska marknaden. Förändringen gör att även Apple tvingas anpassa sina telefoner till USB-C.

Resonemanget bakom förändringen är att dels minska mängdel elektroniskt avfall men också att förenkla för de som köper produkterna så att samma kabel kan användas till alla mobiltelefoner och annan mindre elektronik, rapporterar Swedroid.
Redan för tio år sedan uppmuntrade EU-parlamentet de stora producenterna av mobiltelefoner att använda en gemensam standard men Apple har fortsatt med att använda sin lightning-port istället, något de inte kommer kunna fortsätta med när förslaget blir till lagstiftning vilket väntas ske under det tredje kvartalet av 2020.

Stödet för en gemensam standard var massivt i EU-parlamentet och hela 582 ledamöter röstade för förslaget och bara 40 emot detsamma.


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!