MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Tyska skolor dumpar Microsoft Office 365 på grund av integritetsbrister

publicerad 24 juli 2019
- av Isac Boman

Skolor i tyska Hessen förbjuds nu att använda Microsoft Office 365 eftersom molntjänsten inte möter de tyska säkerhetsbestämmelserna för användande i skolmiljöer.

Det är heller inte första gången som Tyskland offentligt brutit upp med Microsoft Office. Städer som München och Freiburg har sedan tidigare dumpat jätten och istället börjat använda sig av OpenOffice som bygger på fri och öppen kod, rapporterar Ars Technica.

Ansvariga för beslutet den här gången säger att användandet av Office 365 i skolmiljöer är olagligt eftersom tyska myndigheter inte kan säkerställa och övervaka hur datan lagras och att samma problem gäller molntjänster tillhörande Apple och Google. För att det ska vara lagligt att använda Office 365 menar man att varje individuell användare måste ge sitt uttalade samtycke.

Man är också missnöjda med telemetrin i både Office 365 och i Windows 10. Den kan inte stängas av av användare och organisationer och Microsoft har inte kunnat lösa problemet trots förfrågningar. En oro finns också för att amerikanska myndigheter ska kunna ta del av användardatan, och detta är alltså inget som skolorna kan godkänna åt sina elever, utan varje elev måste själv enligt EU-lagstiftning uttrycka sitt godkännande.

Ansvariga i Hessen ser möjligheter att återgå till Office 365 i framtiden om man kan minska risken för att tredje part kommer över användarinformation, exempelvis genom att återöppna ett tyskt datacenter, och att Microsoft delar med sig av innehållet i telemetrin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend