Tyska säkerhetstjänsten vill övervaka Förbundsdagens största oppositionsparti

Övervakningssamhället

publicerad 31 mars 2021
- av Isac Boman
AfD
Alternativ för Tysklands kongress i Essen 2015.

Redan i nuläget spionerar den tyska underrättelsetjänsten systematiskt på landets största oppositionsparti Alternativ för Tyskland (AfD) i tre delstater under förevändningen att partiet är “misstänkt högerextremt”. Myndigheten driver nu en rättslig strid mot partiet för att även kunna övervaka rikspartiet på samma sätt inklusive spionage på ledamöter i Förbundsdagen.

Bundesamt für Verfassungsschutz, Verfassungsschutz, (BfV) – “författningsskyddet” –  är vid sidan av Bundesnachrichtendienst och Militärischer Abschirmdienst en av Tysklands tre underrättelsetjänster. Dess främsta uppgifter är spionage och informationsinhämtning rörande personer och organisationer man betecknar som hot mot landets författning.

Merparten av den information som BfV kartlägger inhämtas från allmänt tillgängliga källor som tidningar, broschyrer, flygblad, internet samt besök vid offentliga framträdanden och frivilligt lämnade uppgifter. Samtidigt nyttjar man även infiltration i organisationer man betecknar som hot mot och annan spaning genomförd av personal under täckmantel av falska identitet där hemlig fotografering eller videofilmning och även övervakning av brev-, post- och telefonsamtal förekommer.

Sedan tidigare har BfV övervakat AfD i tre delstater samt personer man betraktar som radikala inom partiet och därtill även ungdomspartiet Junge Alternative. Trots att partiet är Tysklands största oppositionsparti vill man nu utöka övervakningen till att kunna omfatta hela partiet. Försöket har dock försenats efter att efter att AfD utmanat myndighetens beslut och tagit ärendet till domstol.

Bland annat AfD:s gruppledare i Förbundsdagen Alice Wiedel riktar skarp kritik mot underrättelsetjänstens förehavanden och försöken att ytterligare utöka övervakningen av landets största oppositionsparti till att omfatta rikspartiet.

BfV:s förehavanden mot AfD är rent politiska. Det är särskilt slående när man har de kommande regionala och nationella valen detta år i åtanke“, skriver hon på Twitter.

Bred kritik riktas också mot att de totalitära metoderna från statligt håll gör det tvivelaktigt huruvida Tyskland kan betraktas som en fullödig demokrati. Till och med den svenska statskanalen SVT:s Agenda har nyligen uppmärksammat underrättelsetjänstens övervakning av oppositionen i Tyskland.

De hör vad vi säger. De försöker få in personer som kan få nyckelpersoner i partiet, säger Oliver Kirchner som är gruppledare för partiet i Sachsen-Anhalt där partiet redan i nuläget bekräftats vara övervakat.

Jag gillar det inte. Jag minns detta från Stasi-tiden, från DDR-tiden, fortsätter han.

Noteras kan också att det inte bara är politiska partier som behandlas på liknande sätt av underrättelsetjänsten. Även organisationen Querdenker som samordnat protester mot den tyska regimens coronapolitik har också bekräftats vara övervakade av BfV.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!