Twitter rensar ut ”kränkande” termer – anklagas för Orwellskt nyspråk

publicerad 8 juli 2020
- av Markus Andersson
Politisk korrekthet är viktigt för Twitter.

”Blacklist” blir ”denylist” och ”man hours” blir ”person hours” när Twitter rensar ut en mängd termer som påstås vara kränkande, sexistiska och rasistiska.

Några andra exempel som kan nämnas är att ”whitelist” ersätts av allowlist, att ”master” och ”slave” blir ”leader” och ”follower” och att ”man hours” byts ut mot ”person hours”. Allt för att undvika att väcka anstöt och för att skapa ett mer ”inkluderande språk”.

Noterbart är att även MySQL ansluter sig till språkcensuren och har valt att byta ut ungefär samma termer som Twitter. Sedan tidigare har Github, Microsoft, Linkedin, Ansible, Splunk, Android, Go, PHPUnit, Curl, openZFS och OpenSSL också rensat ut termer som fått kritik från vänsterliberalt håll, rapporterar IDG.

IDG noterar dock att att ord som ”svartlista” och ”vitlista” inte alls har någonting med hudfärg att göra men att de ändå rensas ut eftersom de ”väcker anstöt”. Exakt vad det är som väcker anstöt framgår däremot inte.

Man påpekar också att svenska journalister har börjat använda sig av termen ”rödlista” istället för ”svartlista” men att detta ord egentligen har en helt annan betydelse och vanligtvis används för att lista utrotningshotade djur- och växtarter.

På sociala medier är många kritiska till Twitters agerande och användaren @shooflypiehon citerar George Orwell för att göra sin poäng.

Förstår du inte att hela syftet med nyspråk är att begränsa tankesfären? Till slut ska vi göra tankebrott bokstavligt talat omöjliga, därför att det inte kommer att finnas några ord för att uttrycka det.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.