Svensk Facebookgrupp för Trumpsupportrar stängdes ned

publicerad 20 oktober 2020
- av Per Nordin
Gruppens grundare Anna Appelvik t.v. Gruppens omslagsbild t.h.

Censuren på sociala medier har hårdnat ytterligare inför det stundande presidentvalet i USA, något som även märks av i Sverige. Den svenska Facebookgruppen “Trump-supporters from Sweden”, som efter kort tid fått över 1000 anhängare, stängdes nyligen ned av Facebook.
– Vi måste slå ned näven i bordet och visa att mainstreammedia och etablissemanget går för långt i sin jakt på oliktänkande, säger gruppens grundare Anna Appelvik.

Gruppens syfte var att samla svenska Trump-anhängare och starta en namninsamling som sedan ska skickas till Vita huset för att berätta det finns svenskar som är tacksamma för presidentens insatser. Grundaren Anna Appelvik berättar för Nya Dagbladet att det till en början inte var några problem att driva gruppen, förutom några meddelande från Facebooks “oberoende faktagranskare” som anmärkte på att vissa inlägg som delades av gruppens medlemmar innehöll ”osanning” och därför hamnade längre ned i gruppens flöde. Till exempel när någon postade en bild på Joe Biden med en kritisk kommentar, kom det varningar från Facebook och bilden täcktes genom att skuggas och märktes som ”felaktig information”.

Det gjorde inget så länge det flöt på i det stora hela. Kulmen kom förra torsdagen, på tidig kväll, då Facebooks ”oberoende faktagranskare” rapporterade in sammanlagt 5-6 meddelanden till min inkorg i gruppen att det var flera personer därinne som delade “osanna” bilder och länkar. Och mer än så hann jag inte reagera på förrän de efter cirka 15 minuter efter dessa “varningar” i min inkorg helt sonika släckte ned min grupp, berättar Appelvik.

Facebook använder samma motiv och exakt samma meningar till flera inlägg de granskat: ”…har delat innehåll som har fått betyget Falskt av en oberoende faktagranskare” och ”…inlägg har tagits bort av Facebook eftersom det bryter mot communityreglerna.

Skärmdumpar från gruppen om anmärkningar från Facebooks censorer. Foto: faksimil/Facebook

 

Gruppen stängdes ned helt den 8 oktober, och Anna Appelvik tror att Facebook endast använt svepskäl för att kunna stänga ned en grupp de av politiska skäl inte gillar, särskilt inför det stundande presidentvalet i USA den 3 november.

– Gruppens medlemmar kände att de kunde prata om exempelvis sin positiva syn till Trump och vad han åstadkommit, utan att bli påhoppade och ifrågasatta som man annars blir generellt här i Sverige om man är för Trump, då mainstreammedia medvetet har målat upp en bild att man hellre ska hata Trump. Annars får man nästan springa gatlopp för sina åsikter om man är en Trump-anhängare. Så sjukt har det blivit i vårt land att vi inte längre får tycka och tänka fritt, inte ens heller nu på Facebook, då de hårdreglerar allt som är Trump-fördelaktigt.

– Så här kan det inte få fortgå, vi måste slå ned näven i bordet och visa att mainstreammedia och etablissemanget går för långt i sin jakt på oliktänkande när de börjar på att ta ned bilder, grupper, inlägg, samt sätter folk i “Facebook-fängelse”, säger Appelvik.

Anna Appelvik ger sig dock inte, och hon har redan startat en ny grupp, också den med samma tema, kallad “Vår uppskattning till Trump via namnunderskrifter.Namninsamlingen finns också fortfarande kvar och är tänkt att skickas den 3 november.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!