Flera företag som tillverkar programvara för övervakning har avslöjats med att använda den svarta marknaden för att kunna sälja datan till länder som upprepade gånger bryter mot mänskliga rättigheter.
Det är Al Jazeera som i ett omfattande reportage kunnat visa på hur övervakningsföretag kringgår internationella lagar för att sälja spionprogramvara till kontroversiella aktörer. Användandet av så kallade skalföretag gör att affärerna kan genomföras utan att strida mot sanktioner och andra hinder.
Spionprogrammen säljs ofta till länder som är notoriska för att bryta mot mänskliga rättigheter. Programmen används senare av länderna för att övervaka oliktänkande, vilket den holländska EU-parlamentarikern Marietje Schaake är starkt kritisk till.
– Jag fann att aktivister, studenter, journalister och oppositionella i Nordafrika och Mellanöstern ibland blev fängslade till följd av dessa system, som kommer från Europa, säger Marietje Schaake till Al Jazeera.
Ett av länderna som spionprogrammen sålts till är Sydsudan, som är ökänt för att tumma medborgarnas yttrandefrihet för medborgarna. Ett exempel på det är den sydsudanesiske politikern Pagan Amum, som 2013 flydde landet efter att ha fängslats för sina regimkritiska åsikter. Han övervakades av landets regering.
– Stater som utövar en sådan övervakning inskränker medborgarnas yttrandefrihet. Att genomföra lagvidrig övervakning är väldigt farligt och blir till ett massförstörelsevapen, säger Pagan Amum till Al Jazeera.
Nedan kan du se Al Jazeeras dokumentär Spy Merchants som handlar om hur övervakningsföretagen säljer spionprogram till kontroversiella aktörer.