Sju enkla steg mot mer privatliv på internet

Övervakningssamhället

Den prominente psykologiprofessorn Robert Epstein är framförallt känd för sin analys och kritik av Googles subversiva påverkan på demokratin som han bland annat vittnat om i den amerikanska kongressen. I en guide skriver Epstein om små förändringar varje människa kan göra för att få ett säkrare och mer integritetsvänlig internet för att slippa oroa sig över övervakning, datainsamling och storföretag som vill åt dina uppgifter och hålla koll på vad du gör.

publicerad 31 maj 2020
- av Markus Andersson

1. Bojkotta Gmail

Epstein menar i sin artikel på Medium.com att allting som sänds via Gmail analyseras och lagras för alltid av Google. Allting du någonsin har skickat via tjänsten sätts ihop till en gigantisk profil om dig. Själv rekommenderar han Protonmail istället, ett integritetsvänlig alternativ som har sin bas i Schweiz och som tagit användarnas privatliv på allvar.

Han berättar att han själv brukar uppmana människor som vill ha kontakt med honom att använda en annan epost än Google om de vill fortsätta kommunikationen.

2. Byt sökmotor

Återigen anser Epstein att Google ska bojkottas, helt enkelt eftersom de sparar och indexerar mycket mer information än någon annan. Han påpekar också att Google är det mest aggressiva spionverktyget någonsin och att det finansierats av den amerikanska säkerhetstjänsten för att identifiera potentiella ”hot” mot den nationella säkerheten.

Google sparar varje sökning du gör och din Google-profil innehåller en komplett historik över varje sökning du någonsin har gjort”, konstaterar han.

Han beklagar sig också över det inflytande som Google har i att påverka människors tankar och åsikter genom manipulerade och filtrerade sökresultat som kommer upp. Istället uppmanar han människor att använder StartPage.com som sökmotor. Den har Googles index men spårar inte användaren och sparar inte information.

3. Döda Chrome

Google uppfann Chrome för att de inte var nöjda med den redan oerhörda mängd information som de samlade in om användarna, menar Epstein. Med Chrome kunde de ta del av ännu mer information och se vilka hemsidor som besökts och vad som gjordes på dessa hemsidor.

Om du värderar din integritet – använd aldrig Chrome”, dundrar han. Istället uppmanar han människor att använda Firefox eller Brave.

4. Välj bort Android

Epstein rekommenderar människor att välja bort Android och köpa en telefon som inte använder Googles tjänster. Han hävdar att till och med en telefon från Apple är bättre än en med Android, återigen av integritetsskäl och för att slippa datainsamling och spårning.

Företag som Apple och Microsoft tjänar det mesta av sina pengar på att sälja produkter. Google tjänar nästan alla sina pengar genom att lura dig med gratis tjänster som de använder för att spåra dig och sedan ta betalt av företag som skickar riktade annonser till dig”.

5. Skippa alla Google-relaterade apparater

Undvik alla apparater kopplade till Google Home. Epstein varnar för smart teknik som i praktiken spelar in allting som du, din partner eller din barn säger även när ni tror att apparaterna är avslagna och påpekar att de fortfarande skickar signaler till Googles högkvarter.

Han varnar för att Google lär sin smarta teknik att känna igen och tyda alla möjliga olika ljud, exempelvis vad som sker i sovrummet eller när någon borstar tänderna. Detta är teknik som ska undvikas, menar han.

När min äldste son fick reda på sanningen om Amazons övervakningsapparat så kastade han den rakt i soptunnan och så borde du också göra”.

6. Rensa cache och cookies

Företag och hackers installerar ständigt oönskad kod på din dator och mobiltelefon för att kontrollera och övervaka dig, men ibland också av mer illasinnade skäl, konstaterar Epstein. På en mobiltelefon kan du få bort det mesta genom att rensa cache och cookies. På de flesta datorer kan samma effekt uppnås genom att trycka Ctrl, Shift och Delete för att få upp rätt meny. Man kan också ställa in exempelvis Brave och Firefox att rensa dina spår varje gång du stänger webbläsaren.

7. Välj ut en proxy eller VPN

Vill du ha ännu mer privatliv så använd dig av en proxy eller VPN som lurar övervakningsbolagen och får dem att tappa bort var du är någonstans. Epstein rekommenderar personligen NordVPN och pekar på vikten av att kunna surfa fritt utan att olika aktörer ska ha någon kännedom om vad du håller på med.

I Dave Eggers bok The Circle som släpptes 2017 som en film med Emma Watson och Tom Hanks är det enda sättet för huvudkaraktärerna att försvinna att döda sig själva genom att köra av en bro. Om du följer mina sju riktlinjer så behöver du inte ta till så extrema metoder för att återfå lite av ditt privatliv”, avslutar Epstein.

Professor Robert Epstein

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!