I en större satsning på öppenhet och digital säkerhet har Schweiz infört en ny lag som kräver att all mjukvara utvecklad av eller för samtliga offentliga organ ska baseras på öppen källkod
Lagen, som även inkluderar offentliggörande av icke personlig data, syftar till att främja transparens, minska IT-kostnader och motverka leverantörsinlåsning. Beslutet är en del av en växande europeisk trend där länder som Frankrike och Tyskland också börjat anamma öppen källkod inom sina offentliga sektorer.
Schweiz har nyligen infört en lag som kräver att all mjukvara som utvecklas av eller för myndigheter och offentliga verksamheter ska vara öppen källkod. Den nya lagen, känd som “Federal Law on the Use of Electronic Means for the Fulfillment of Government Tasks” (EMBAG), syftar till att förbättra transparens, säkerhet och effektivitet inom offentliga verksamheter. Alla offentliga organ måste nu offentliggöra källkoden för sina programvaror, med undantag för fall där tredjepartsrättigheter eller säkerhetsskäl förhindrar detta.
Lagen följer principen om “offentliga pengar, offentlig kod” och inkluderar även ett krav på att offentliggöra icke personliga och icke säkerhetskänsliga data, vilket ytterligare främjar öppenhet och återanvändning av information. Implementeringen av EMBAG förväntas minska beroendet av specifika leverantörer och sänka IT-kostnaderna, samtidigt som det förbättrar tjänsterna för skattebetalarna.
Sedan tidigare har länder som Frankrike och Tyskland också vidtagit liknande åtgärder för att integrera öppen källkod inom sina offentliga sektorer. Schweiz hoppas att detta steg inte bara kommer att gynna regeringen och samhället, utan även IT-branschen som sådan genom att främja innovation och digital hållbarhet.