IT/Övervakning

Säpo vill ha automatisk trafikinsamling från operatörer

Säkerhetspolisen Säpo vill nu att telekomoperatörerna ger dem full tillgång till flödet av mobil- och datatrafik. Operatörerna menar dock att någonting sådant kan strida mot abonnenternas integritet.

Polisen och brottsutredare ska alltså enligt Säpo få automatisk tillgång när man vill ut uppgifter från operatörerna. I dagsläget fungerar det som så att Säpo eller berörd myndighet kontaktar en teleoperatör för att få ut trafikdata. Telia Sonera, Tele2, Tre och Telenor är de största operatörerna och svarar för 90–95 procent av utlämnandena av trafikuppgifter i samband med brottsutredningar.
Operatörer ger kalla handen
Flera av operatörerna tvekar nu när det ­gäller att införa gränssnittet ITS27, som innebär en automatisk hantering av datan. Hos Tele2 anser man att det kan vara integritetskränkande.

– Det är inte en lösning som vi kommer att använda. Vi vill göra en manuell granskning i varje fall, vilket vi har som praxis hos oss i dag, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2, till tidningen Ny Teknik.

Inte bara Tele2 utan även Telia Sonera har gett Säpo kalla handen. Man hänvisar till kundens integritet och föredrar att granska varje förfrågan från myndigheterna manuellt.

Vill ha uppgifter inom nån minut
Säpo motiverar den nya automatiska hanteringen med att det förkommer att operatörerna inte lämnar ut uppgifter i särskilda fall. Enligt ett nytt avtal skulle Säpo nu få uppgifterna direkt inom bara någon minut. Säpo stödjer sig på nya regler från EU:s datalagringsdirektiv, som är omdiskuterat och ifrågasatt.

LEK, lagen om elektronisk kommunikation till exempel innehåller sedan 2012 ändringar som säger att operatörer är skyldiga att leverera uppgifter på ett snabbt och enkelt sätt för polisen, säger Säpos kriminalkommisarie Kurt Alavaara till Ny Teknik.

 

 

Läs även:
Polisen kan enklare få privatpersoners datatrafik

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!