IT/Övervakning

Ryssland tar in skrivmaskiner

Den ryska myndigheten FSO som ansvarar för Kremls kommunikation har valt att ta in skrivmaskiner för att undvika att bli övervakade av exempelvis USA.

Foto: Flickr/Rahego/CC BY 2.0
Foto: Flickr/Rahego/CC BY 2.0

Det kommer att införskaffas 20 elektriska skrivmaskiner av tysktillverkade Triumph. Omkring 100 000 kronor beräknas de 20 skrivmaskinerna kosta den ryska staten, skriver den ryska tidningen Izvestia.
Elektriska skrivmaskiner är fortfarande i bruk hos flera departement. Varje maskin har en unik “handstil”, ett slags varumärke som kan spåras tillbaka till källan.

Beslutet togs enligt ryska myndigheter för över ett år sedan. Samtidigt har man kunnat se avslöjanden från Edward Snowden och Wikileaks-läckor som visar hur framför allt USA och Storbritannien spionerat på andra länders politiker och ledamöter.

Skrivmaskiner skiljer sig från datorer då de är helt fysiska. Det går inte att spionera på en skrivmaskin då den inte innehåller någon data, uppger Izvestia.

– Naturligtvis finns det sätt att skydda sig på, men det är inte 100 procents garanti på att de kommer att fungera. Så för att behålla hemligheter föredras den mest primitiva funktionen: en mänsklig hand med penna eller en skrivmaskin, säger riksdagsledamoten Nikolai Kovalev till tidningen.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!