Polisen slog till mot Mullvad VPN – gick hem tomhänta

publicerad 23 april 2023
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under tisdagen slog minst sex poliser från Sveriges nationella operativa avdelning (NOA) till mot VPN-tjänsten Mullvads kontor i Göteborg med en husrannsakningsorder. Syftet var att beslagta datorer som innehöll kunduppgifter, skriver Sweclockers.

Mullvad kunde dock visa att de inte lagrar några kunduppgifter, i enlighet med företagets policy. Att inte lagra kunduppgifter eller trafikloggar är något som anses helt centralt för VPN-leverantörer som värnar som sina kunders integritet.

Företaget argumenterade för att det skulle vara olagligt att beslagta utrustningen om polisen inte hade skäl att tro att den faktiskt innehöll de eftersökta uppgifterna. Efter att ha demonstrerat hur tjänsten fungerar och konsulterat åklagaren, lämnade poliserna kontoret utan att beslagta något eller få tillgång till kundinformation.

Under de över 14 år som Mullvad har verkat som VPN-tjänst är detta första gången deras kontor fått besök av polisen med en husrannsakningsorder, skriver företaget på sin hemsida.

Bakgrund Mullvad VPN

Mullvad VPN AB ägs av moderbolaget Amagicom AB och lanserades 2009. Namnet Amagicom kommer från det sumeriska ordet ama-gi - förmodligen det äldsta ordet för “frihet”, eller bokstavligen “tillbaka till moderlandet” vilket har att göra med slaveriet – och förkortningen com (communication). Amagicom står för “fri kommunikation”.

Mullvad VPN AB och dess moderbolag Amagicom AB ägs till 100 % av grundarna Fredrik Strömberg och Daniel Berntsson som är aktivt involverade i företaget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!