Ny dom: NSA:s telefonövervakning olaglig

Den amerikanska underrättelsetjänsten National Securty Agencys (NSA) massövervakning av sina och andra länders medborgares telefonsamtal är olaglig, enligt USA:s federala appellationsdomstol i New York.

publicerad 13 maj 2015
National Security Agency's högkvarter i Fort Meade, Maryland.

De senaste åren har NSA och den amerikanska regeringen hamnat i blickfånget för den massiva övervakning av nästan all internetbaserad kommunikation man bedrivit.

Domen som kom i förra veckan var från USA:s federala appellationsdomstol i New York vilka fann att NSA:s övervakning stred mot de lagar som myndigheter tvingas följa, rapporterar BBC News.

Den nya domen mot NSA är inte unik. Redan i december 2013 slog en distriksdomare fast att NSA:s massövervakning av internettrafik och telefonsamtal stred mot den amerikanska konstitutionen och var nästintill ”Orwellsk”, en hänvisning till den brittiske författaren George Orwell som skrev boken ”1984”.

Det tremannaledda domarteamet uppmanade i domslutet den amerikanska kongressen att vidta åtgärder för att begränsa övervakningen av oskyldiga medborgare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.