Netanyahu vill chippa israeliska skolbarn

publicerad 20 maj 2020
- av Isac Boman
Premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Kremlin.ru
Israels premiärminister vill chippa alla skolbarn.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill implementera mikrochipp på små barn för att enklare kunna övervaka dem. Netanyahu får dock stark kritik från cyberexperter som fördömer förslaget.

Det var vid en presskonferens i förra veckan som premiärministern föreslog att hälsodepartementet ska tillämpa ny teknologi i samband med att coronarestriktionerna lyfts.

– Jag talade med våra teknologiansvariga för att hitta åtgärder som Israel är bra på, som sensorer. Exempelvis kan varje person, varje barn – jag vill ha detta på barn först, få en sensor som ringer ett larm när du kommer för nära, likt de som finns på bilar, sade Netanyahu.

Cyberexperten Einat Meron säger dock till Ynet att det blir extremt svårt att införa liknande övervakningsanordningar på över en miljon skolbarn för att säkerställa att de håller distansen till varandra och kallar förslaget för ”fantasifullt och farligt”.

– I teorin så förstår jag idén bakom, men även om den typen av distanskänsliga mikrochipp finns i bilar så är det väldigt annorlunda när det kommer till människor
, förklarar Meron och undrar vidare vad chippet egentligen ska ha för funktion eftersom barnen redan kommit för nära varandra när det börjar pipa.

Hon oroar sig vidare för vad staten ska göra med den information som man registrerar och tar del av från de övervakade barnen. Inte heller tror hon att det är lagligt att göra som Netanyahu har föreslagit.

– Om information om barnens vistelseplats laddas upp på nätet så kan en pedofil med cyberkunskap ta sig in i systemet och börja spana på barnen utanför deras skolor, förfölja dem och dela vidare av informationen på andra plattformar. Kan staten ta ansvar för det? frågar hon sig.

Efter kritikstormen har premiärministerns kontor gått ut och sagt att mikrochippen ska vara ett ”frivilligt alternativ” designade för att barnen ska hålla distans till varandra. Man hävdar därtill att kartläggningen inte kommer att kränka någons integritet eller privatliv, skriver Jerusalem Post.

Tidigare har flera graverande avslöjanden gjorts om hur israeliska myndigheter kartlägger och övervakar sina medborgare. Senast i mars framkom att säkerhetspolisen förde register i en databas över alla israeliska medborgare och merparten av de palestinier som lever i Västbanken. I det fallet sparade myndigheterna personernas rörelsemönster, telefonsamtal och meddelanden.

Även rörelsemönstren för landets fordon kartläggs och registreras i en databas som går under namnet ”Eagle Eye”. Informationen där lagras på obestämd tid, något som också vållat omfattande kritik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!