IT/Övervakning

Microsoft-ägd programmeringsportal ska göra kod mer “inkluderande”

Påtryckningarna i kölvattnen av Black Lives Matters framfart påverkar nu även den Microsoft-ägda Linux-portalen GitHub att ändra sin terminologi kring riktlinjer för dokumentation och kod-syntax.

Bland annat ska termer som ”master”, ”slave”, ”blacklist” och ”whitelist” bytas ut i det officiella dokumentet som ger riktlinjer för kodning, skriver ZDNet.
“Master” och ”slave” sägs nu ska ersättas i GitHub med termer som primary/secondary, main/replica or subordinate, initiator/target, requester/responder, controller/device, host/worker or proxy, leader/follower och director/performer.

ZD Net rapporterar att det är Intel-ingenjören Dan Williams som ligger bakom förslaget.

Alla utvecklare är dock inte lika imponerade över initiativet. Bland annat Willy Tarreau, veteran i Linuxkretsar, oroar sig över att det kan komma att bromsa utvecklingen.

Det här skadar utvecklares effektivitet, säger Tarreau som särskilt pekar på att det gör arbetet svårare för utvecklare som inte har engelska som modersmål att tillämpa mer omfattande filter och att lägga fokus på att utröna vad den kulturella språkpolisen godtar eller inte.

Även färgerna svart och vit ska undvikas av GitHub, där ”blacklist” och ”whitelist” exempelvis kan bytas till “denylist/allowlist” och “blocklist/passlist”.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!