Microsoft-ägd programmeringsportal ska göra kod mer ”inkluderande”

publicerad 20 juli 2020
- av Markus Andersson

Påtryckningarna i kölvattnen av Black Lives Matters framfart påverkar nu även den Microsoft-ägda Linux-portalen GitHub att ändra sin terminologi kring riktlinjer för dokumentation och kod-syntax.

Bland annat ska termer som ”master”, ”slave”, ”blacklist” och ”whitelist” bytas ut i det officiella dokumentet som ger riktlinjer för kodning, skriver ZDNet.

”Master” och ”slave” sägs nu ska ersättas i GitHub med termer som primary/secondary, main/replica or subordinate, initiator/target, requester/responder, controller/device, host/worker or proxy, leader/follower och director/performer.

ZD Net rapporterar att det är Intel-ingenjören Dan Williams som ligger bakom förslaget.

Alla utvecklare är dock inte lika imponerade över initiativet. Bland annat Willy Tarreau, veteran i Linuxkretsar, oroar sig över att det kan komma att bromsa utvecklingen.

Det här skadar utvecklares effektivitet, säger Tarreau som särskilt pekar på att det gör arbetet svårare för utvecklare som inte har engelska som modersmål att tillämpa mer omfattande filter och att lägga fokus på att utröna vad den kulturella språkpolisen godtar eller inte.

Även färgerna svart och vit ska undvikas av GitHub, där ”blacklist” och ”whitelist” exempelvis kan bytas till ”denylist/allowlist” och ”blocklist/passlist”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.