IT/Övervakning

Kontroversiell övervakningslagstiftning splittrar Trumpadministrationen

President Donald Trump och justititeminister William Barr oense om Patriot Act.
Publicerad 12 maj 2020

USA:s president Donald Trump och hans administration är oense när massövervakningslagstiftningen Patriot Act ska förlängas.

Den amerikanska kongressen förhandlar just nu om en förlängning av Patriot Act, en av de mest vitala lagstiftningarna när det kommer till underrättelsemyndigheternas datainsamling och avlyssning av planeten. Toppskiktet inom Demokraterna och Republikanerna är måna om att förlänga lagstiftningen men man har inte kunnat nå konsensus i kongressen.
Flera kongressledamöter, såväl demokrater och republikaner, har opponerat sig mot den föreslagna förlängningen av Patriot Act, vilken går under namnet “USA FREEDOM Reauthorization Act of 2020”. Istället har man lagt fram en rad reformtillägg av lagen som bland annat skulle förbjuda myndigheterna från att samla in privatpersoners internethistorik utan en husrannsakan, vilket Patriot Act och USA Freedom Act tillåtit.

En rad organisationer gick nyligen ut i ett öppet brev där man varnar för konsekvenserna om inte Patriot Act reformeras. Därför har man gått samman för att uppmana kongressen att ställa sig bakom de tillägg som ska begränsa Patriot Act-lagstiftningens frikostiga befogenheter till underrättelseväsendet. Det öppna brevet har publicerats på Government Accountability Projects hemsida och är påskrivet av organisationer som PEN America, Union of Concerned Scientists, Electronic Privacy Information Center, Human Rights Watch och American Civil Liberties Union (UCLA).

Gång på gång har vi sett hur regeringen utnyttjar otydligheter i lagstiftningen för att kunna övervaka mer information – och det kan ta decennier för kongressen eller allmänheten att upptäcka och rätta till missbruk. Dessa tilläggsreformer är avgörande för att skydda era väljares rätt till integritet online”, skriver organisationerna i det öppna brevet som riktar sig till kongressens ledamöter.

Patriot Act innehåller bland annat Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), en lagstiftning som rör avlyssning och övervakning av utländska spioner i USA. FISA-lagstiftningen har varit i ropet i amerikansk media genom president Donald Trump, som ofta tar till Twitter för att deklarera att lagen, så som han anser det, missbrukades av den dåvarande Obamaadministrationen och FBI som spionerade på medlemmar av Trumps presidentvalskampanj.

Samtidigt är Trumpadministrationen djupt splittrad i frågan om Patriot Act och Trump har själv förlängt lagstiftningen utan markanta reformer, trots att han numera säger sig vilja se att lagstiftningen reformeras. Justitieminister William Barr vill dock att Patriot Act förlängs utan de integritetsskyddande reformer som Trump numera stödjer.

Enligt den liberala tidningen The Daily Beast är William Barr delaktig i utformningen av den kontroversiella lagstiftningen, tillsammans med bland andra Republikanernas starkaste man i kongressen, senatsledaren Mitch McConnell.

Om USA FREEDOM Reauthorization Act of 2020, som innebär en förlängning av Patriot Act, skulle förlängas av kongressen måste den först godkännas av Trump.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Fakta: Patriot Act

USA Patriot Act (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001) är en samling lagändringar som antogs av USA:s kongress till följd av terrordåden den 11 september 2001.

Patriot Act kritiserades för att innebära ingrepp i privatlivet och gav CIA tillåtelse att lättare kunna avlyssna telefonsamtal, infiltrera grupper och utan att ansöka om tillstånd ta reda på vilka böcker individer har lånat, personers utbildning, sjukdomar och sjukhusvistelser.

 

Källa: Wikipedia

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!