Inga åtal för fildelning under 2019

publicerad 24 februari 2020
- av Markus Andersson
Under 2019 åtalades ingen alls för fildelningsbrott i Sverige.

2019 var det första året på nästan ett decennium som ingen svensk åtalades för fildelningsbrott. Skälen tros vara att många användare gått över till strömningstjänster och att de flesta svenska tjänster flyttat sina servrar utomlands.

Fildelningslagen Ipred infördes i april 2009 och sedan dess har omkring tio personer årligen åtalats för fildelning. Under förra året gick dock inga sådana fall till åtal. Även vad gäller anmälda fildelningsbrott så hamnade denna kategorin på rekordlåga 23 påstådda brott, skriver Sweclockers.

Rättighetsalliansen som tidigare gick under namnet Antipiratbyrån menar i sin tur att bristen på åtal främst beror på att de mest använda svenska fildelningstjänsterna och illegal strömning redan har fällts i domstol eller hålla på att utredas.

Många aktörer har också flyttat sin verksamhet utanför Sveriges gränser så att det blivit svårare för det svenska rättsväsendet att åtala och eventuellt lagföra dem.

Enligt en undersökning av Kantar Sifo så minskar faktiskt den illegala fildelningen mest bland unga under 30 och den illegala delen av användningen ligger på 14 procent, 7 procent lägre än 2018.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!