Huawei arbetar sig bort från Android

publicerad 8 april 2024
- av Sofie Persson
HarmonyOS förväntas släppas som konsumentversion under 2024.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Över 4000 appar finns nu till Operativsystemet HarmonyOS, avslöjar Huawei. Vidare släpps snart en ny version av systemet, där man planerar att helt slopa Android-applikationer.

Det var 2019 som Huawei officiellt lanserade operativsystemet HarmonyOS och där version 2.0 lanserades året senare. Den nuvarande versionen är utformad för att användas på smarta mobiler samtidigt som den kan interagera med Android-bibliotek med öppen källkod, där det även finns stöd för äldre appar. I praktiken kan man alltså använda Android-appar med operativsystemet.

Nästa version av systemet kommer att kallas HarmonyOS NEXT, och kommer helt att fokusera på appar utvecklade för operativsystemet.

Huawei avslöjar att det finns över 4000 inbyggda appar som är utvecklade eller under utveckling för det inbyggda HarmonyOS-appsystemet. Tidigare i år meddelade företaget att över 200 utvecklare arbetade med appar för HarmonyOS, vilket innebar en 20-faldig tillväxt i antalet appar under de senaste fyra månaderna. Det betyder också att Huawei kommer att arbeta sig bort från användningen av Android-appar i systemet.

Företaget har avlägsnat all Android-kod från HarmonyOS NEXT och fokuserar nu enbart på HarmonyOS-appar“, skriver Huawei Central.

HarmonyOS finns i nuläget som testversion, men kommer sannolikt ut som konsumentversion senare i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!