Google tvingas betala mångmiljonbelopp för olaglig insamling av data

publicerad 26 juli 2019
  Hjärtat i Googles högkvarter Googleplex i Silicon Valley.

  Internetgiganten måste betala drygt 120 miljoner kronor till olika amerikanska konsumentorganisationer efter att ha brutit mot de amerikanska integritetslagarna och samlat in data från okrypterade wifi-nätverk.

  Det handlar om funktionen Street View i Google Maps och Google Earth som gör det möjligt att klicka och zooma in på nästan alla gator i hela världen, skriver Idg.

  I Kalifornien valde Google dock att samtidigt som man fotograferade också passa på att samla in data från okrypterade wifi-nätverk i närheten, något som alltså är olagligt och bryter mot de amerikanska integritetslagarna.
  Ett antal konsumentorganisationer i Kalifornien valde att dra internetjätten inför rätta och efter långa förhandlingar så slutar det med en förlikning där Google ska betala 13 miljoner dollar i ersättning och utöver detta radera all insamlad information.

  Google har också lovat att fortsättningsvis informera allmänheten om hur man krypterar sina nätverk.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!