Google tvingas betala mångmiljonbelopp för olaglig insamling av data

publicerad 26 juli 2019
- av Isac Boman
Hjärtat i Googles högkvarter Googleplex i Silicon Valley.

Internetgiganten måste betala drygt 120 miljoner kronor till olika amerikanska konsumentorganisationer efter att ha brutit mot de amerikanska integritetslagarna och samlat in data från okrypterade wifi-nätverk.

Det handlar om funktionen Street View i Google Maps och Google Earth som gör det möjligt att klicka och zooma in på nästan alla gator i hela världen, skriver Idg.

I Kalifornien valde Google dock att samtidigt som man fotograferade också passa på att samla in data från okrypterade wifi-nätverk i närheten, något som alltså är olagligt och bryter mot de amerikanska integritetslagarna.

Ett antal konsumentorganisationer i Kalifornien valde att dra internetjätten inför rätta och efter långa förhandlingar så slutar det med en förlikning där Google ska betala 13 miljoner dollar i ersättning och utöver detta radera all insamlad information.

Google har också lovat att fortsättningsvis informera allmänheten om hur man krypterar sina nätverk.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.