IT/Övervakning

Google försvarar att kunder blir avlyssnade

En ny visselblåsare avslöjar att anställda på Google har kunnat lyssna på privata och intima samtal som spelats in, men IT-jätten försvarar avlyssningen.

Anställda på Google har bekräftats kunnat lyssna på privata och intima samtal som spelats in med deras virtuella assistent. Detta efter att Google outsourcade utvärderingen av inspelade samtal till konsulter för att lära assistenten förstå olika språk och dialekter, och på så sätt bli bättre på att följa röstkommandon.

Google har medgett att de låtit sina konsulter lyssna på inspelningar som deras kunder haft med den röststyrda assistenten, även om dessa handlat om privata och intima angelägenheter, skriver Sputnik News.
Googles produktansvarige David Monsees erkänner i en blogg att inhyrda språkexperter analyserat hur människor interagerar med assistenten och gått igenom två promille av alla samtal. Monsees poängterar dock att inspelningarna inte kan kopplas till användarkonton och att ljud och ord i bakgrunden inte ska transkriberas av experterna – utan bara sådana kommandon som är riktade till den virtuella assistenten.

Uttalandet kommer efter en rapport från belgiska VRT News som kommit till slutsatsen att anställda på Google över hela världen lyssnar på användarkommandon till Google Assistent via smarta högtalare och en mobilapp. VRT har genom en visselblåsare kommit över 1000 utdrag av användares konversationer med assistenten och flera av dessa ska innehålla adresser och annan känslig information.

Enligt rapporten stämmer det att användarnamnen inte finns med, och att inspelningarna istället listas med anonyma serienummer. De hävdar dock att det inte krävs mycket arbete för att ta reda på den verkliga identiteten till den som hörs på inspelningen.

Att information om Googles arbetsmetoder läckt ut är något som är upprör David Monsees och han säger att företagets säkerhetsteam håller på att undersöka det hela för att se till att liknande information inte ska läcka i framtiden. Den senaste visselblåsningen kring Google följer i kölvattnen av Project Veritas avslöjande om IT-jättens utstuderade metoder för censur i syfte att driva en målmedveten politisk agenda.


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!