Forskare varnar: Mobilappar avlyssnar och övervakar oss dygnet runt

publicerad 13 oktober 2017
Om du måste ha mobilen i sovrummet på natten, aktivera flygplansläge så sparar du både på din hälsa och integriet

Enligt ny forskning vid Karlstads universitet finns det flera olika mobilappar som ständigt både avlyssnar och övervakar oss. Resultatet av forskningen visar också på att flertalet appar dygnet runt lagrar information från användaren, detta trots att man ej aktivt använder appen.

Ny forskning i informationssäkerhet vid Karlstads universitet visar nu att apparna i exempelvis din mobiltelefon lagrar information och övervakar dig även när du lagt ifrån dig den.

— Apparna sover aldrig. Även om jag inte använder appen och telefonen ligger på ett bord är apparna aktiva. De vaknar upp och tillskansar sig min privata information, vad jag har sparat, var jag har varit och så vidare. Vi vet inte varför, men det är vi intresserade att ta reda på mer om, säger doktoranden Nurul Momen och fortsätter:

— Och vissa appar, som sociala appar eller dating-appar, är mer giriga än andra.

Många appar tar sig rätten att aktivera mobilens mikrofon och kamera. Foto: canstockphoto

Momen har tillverkat en programvara som kartlägger olika Android-appars aktivitet. Med hjälp av denna har han sedan kommit fram till att apparna läser av både kontaktlistor, fotografier, sms och platsinformation även när vi inte använder mobiltelefonen. Men det har också visat sig att flertalet appar även utnyttjar tillgången till mikrofonen.

Jag skulle inte ha en smart-telefon, surfplatta eller smart-tv i sovrummet eller i mötesrummet på företaget

Fritsch fortsätter med att likna resultatet av forskningen med att exempelvis låta okända människor bugga våra hem utan motivering. Han säger vidare att man upptäckt att flera appar även registrerar biometrisk identifiering så som fingeravtryck.

För många appar står det i användarvillkoren vilken information som man beviljar apparna rättigheter att ta del av. Enligt en undersökning från IT-koncernen Visma är det dock minst en tredjedel av svenskarna som inte läser igenom villkoren innan man väljer att godkänna. Villkoren kan även ändras i efterhand.

— Om jag hade jobbat för en säkerhetstjänst i en fientlig makt är det ju perfekt att bara uppdatera en app och bruka mikrofonen, säger Fritsch.

Fritsch vill nu att Momens programvara ska bli tillgänglig för allmänheten, främst för att skapa en debatt om att stärka konsumenträttigheterna.

 

Källa: SR

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!