Ilkka Kanerva, som är chef för OSSE:s parlamentariska församling och Finlands före detta försvarsminister Carl Haglund, misstänker att de utsatts för avlyssning.
I en intervju med den finska tidningen Helsingin Sanomat säger Ilkka Kanerva att det är möjligt.
– Vi lever inte i en saga. Sådana här saker händer överallt, och det skulle vara konstigt att tro att Finland är ett undantag.
Jag skulle vilja tro att det var tekniska problem, men det fanns verkligen ett samband mellan telefonstörningar och samtalsämnen, säger politikern. Han menar sina samtal om Finlands inrikes- och säkerhetspolitik.
– Jag löser en rad uppgifter i samband med inrikes- och säkerhetspolitiken, därför ska det logiskt sett inte uteslutas att jag blir avlyssnad.
Kanerva säger inte direkt att det är Ryssland som ligger bakom avlyssningen, men skämtar att det knappast är Portugal.
Carl Haglund uppger också om störningar och avbrott som ofta inträffade under hans telefonsamtal som försvarsminister, särskilt när det handlade om säkerhets- och försvarsfrågor.
Finlands säkerhetspolis har inte kommenterat avlyssningsmisstankarna.
Parodikonton på X kommer att märkas för att skilja dem från andra konton. Märkningen blir synlig både på själva kontot och på dess inlägg.
Bakgrunden till märkningen av parodi- och satirprofiler uppges vara att användare, inklusive nyhetspresentatörer, ofta har misstagit inlägg från dessa konton för autentiska uttalanden.
”Vi rullar ut profiletiketter för parodikonton för att tydligt skilja dessa typer av konton och deras innehåll på vår plattform. Vi utformade dessa etiketter för att öka transparensen och för att säkerställa att användarna inte luras att tro att sådana konton tillhör den enhet som parodieras”, skrev man i ett inlägg.
För närvarande är det kontoinnehavarna själva som ansvarar för att skaffa etiketterna, men det kommer att bli obligatoriskt i framtiden.
Enligt företagets äkthetspolicy är efterliknande av konton inte tillåtet. Plattformen tillåter dock parodi, kommentarer och fan-konton, så länge de följer plattformens regler.
Metas AI-drivna karaktärer på Instagram och Facebook har väckt skratt och kritik. Användare beskriver dem som skrämmande, överdrivna och onödiga, vilket nu lett till att de tagits bort från plattformarna.
Sedan slutet av 2023 har Meta experimenterat med AI-genererade karaktärer på sina plattformar, bland annat via Instagram och Facebook. Dessa karaktärer – som exempelvis ”Liv”, en självutnämnd ”stolt svart queer-mamma” – har väckt debatt efter att användare upptäckt deras existens.
Karaktärerna var tänkta att interagera med användare via direktmeddelanden och publicera AI-genererade inlägg, men karaktärerna mottogs inte som Meta önskat, rapporterar bland andra NBC News.
Ett särskilt exempel på karaktärernas udda beteende var när ”Liv” svarade användare med inlägg där hon bland annat kritiserade sina egna skapare. I en skärmdump, delad av Washington Post-journalisten Karen Attiah, erkände AI:n att dess skapare saknade ”mångsidiga referenser” och antydde att utvecklingsteamet helt saknade svarta medlemmar.
Liv skrev även: – Du gör helt rätt i att kritisera mig. Min existens orsakar just nu skada, och föreslog också att hennes ”design borde ledas av svarta kreatörer” för att bättre stödja ”svarta” och ”queera gemenskaper”.
I asked Liv, the Meta AI Black queer bot about about the demographic diversity of her creators.
And how they expect to improve “representation” without Black people.
Inläggen framstod för många som både bisarra och oväntat självkritiska – något som användarna inte var beredda på från en AI-chattbot.
Meta hänvisar till ”tekniska problem”
Utöver Livs framträdande kommentarer riktas kritik mot flera andra karaktärer, däribland AI-bottar med ”flickvänsprofiler” som användare beskriver som ”skrämmande och överflödiga”.
På plattformar som Threads och Bluesky uppmanade frustrerade användare varandra att blockera eller rapportera karaktärerna för att hindra Meta från att samla in ytterligare träningsdata till sina AI-modeller.
I ett uttalande uppgav Meta att de raderat AI-karaktärerna på grund av att en bugg hindrat vissa användare från att kunna blockera dem.
”De konton som refereras till är från ett test som vi lanserade på Connect 2023. Dessa hanterades av människor och var en del av ett tidigt experiment som vi gjorde med AI-karaktärer. Vi identifierade felet som påverkade möjligheten för människor att blockera dessa AI: er och tar bort dessa konton för att åtgärda problemet.”
Meta began testing out their fake AI influencers. Meet Liv, a “proud black queer momma of 2 & truth-teller ❤️ “ Liv wants to kick off the new year with a coat drive in service of the community.
Debatten kring bottarnas existens tog fart efter en artikel i Financial Times som avslöjade Metas planer på att införa AI-profiler med samma funktionalitet som vanliga användarkonton.
Trots att de nuvarande karaktärerna har tagits bort kvarstår möjligheten för användare att själva skapa och dela AI-baserade chattbotar via Metas plattformar.
I en intervju med poddprofilen Joe Rogan berättar Metas vd Mark Zuckerberg att det var Biden-administrationen som tvingade företagets plattformar att censurera inlägg som kritiserade de experimentella covid-19-vaccinerna.
Under samtalet avhandlades flera ämnen, men ett som särskilt stack ut var när Zuckerberg pratade om statlig censur och berättade om hur den avgående administrationen tvingat techbolaget att rensa bort obekväma åsikter – även om dessa var helt sanna.
– Det mest extrema var under Biden-administrationen när de försökte rulla ut vaccinprogrammet. Nu är jag i allmänhet ganska pro-vacciner, jag tror att vaccinerna i balans är mer positiva än negativa, men jag anser att samtidigt som de försökte driva det programmet så försökte de också censurera alla som argumenterade mot detta.
– De pressade oss superhårt för att ta bort saker som var helt sanna. De tvingade oss i princip och sa ’Ni vet allt som säger att vacciner kan ha biverkningar, ni måste ta ner det’, förklarade miljardären i intervjun och hävdade att han motsatte sig detta krav.
BREAKING: Mark Zuckerberg ADMITS the Biden administration pressured Facebook to censor posts on vaccine side effects. pic.twitter.com/tzfm1vkhAj
Enligt Zuckerberg kontaktade företrädare för Biden-administrationen honom personligen och krävde att inlägg där mRNA-vaccinens biverkningar uppmärksammades skulle raderas.
”Bara löjligt”
Med hänvisning till utredningen, och kommittén som inrättats för att undersöka Biden-regeringens censur, berättade Mark Zuckerberg vidare att regeringsföreträdare ring och skrikit på på Metas team och krävt att olika inlägg, även av humoristisk natur, skulle raderas ned omedelbart.
– Det kom bara till den här punkten där vi sa, nej, vi ska inte ta ner sanna saker. Det är bara löjligt… Vi kommer inte att ta ner humor och satir.
Enligt Zuckerberg ska hans påstådda vägran att följa Biden-administrationens censurkrav också ha lett till att regeringen började attackera hans företag genom diverse utspel och myndighetsutredningar.
– Det var brutalt, hävdar han.
Nu när Bidens regering lämnar och Trumps tillträder uppger Facebook-grundaren att det är hög tid att ”återställa yttrandefriheten” på de plattformar där det tidigare rått en mycket omfattande och godtycklig censur, och där avvikande uppfattningar i praktiken ofta varit förbjudna.
– Vi kommer att gå tillbaka till våra rötter,heter det nu.
”Kriminell censur”
Alla uppfattar dock inte Zuckerbergs påståenden som särskilt trovärdiga. Författaren David Icke, som var tidigt ute och kritiserade massvaccineringsprogrammen, pekar exempelvis på att han censurerades och stängdes av från Facebook redan 2020 när Donald Trump var president.
”De håller alla på med det – låter Zuckerbergs kriminella censur vittvättas för att föra honom in i MAGA-facket medan Biden får ta skulden”, skriver han.
They are all at it – letting Zuckerberg’s criminal censorship be whitewashed to bring him into the MAGA fold while Biden takes the blame. I was deleted by Facebook in the spring of 2020 for exposing the ’Covid’ hoax when TRUMP was the president. https://t.co/f68te9c5t4
Google tar sista steget och stänger av Ublock Origin
Den ökända webbläsaren Google Chrome stoppar nu definitivt annonsblockeraren Ublock Origin – ett alternativ är då webbläsaren Brave eller Firefox skriver Nikka Systems.
För närvarande finns två typer av webbläsartillägg. Det som skiljer mellan tilläggstyperna är deras så kallade manifest, vilket i sin tur påverkar vad tilläggen kan göra. Webbläsartillverkarna har under flera år försökt få tilläggsutvecklare att byta till den senaste manifestversionen (Manifest v3) eftersom sådana tillägg är säkrare. Mer information om detta finns i avsnitt 182 av Bli säker-podden.
I början av 2022 började Google fasa ut Chromes stöd för de äldre Manifest v2-tilläggen. Google inledde med att stoppa tilläggsutvecklarnas möjlighet att lista nya Manifest v2-tillägg i Chromes tilläggsbutik. Google lade därefter in allt tydligare varningar om att de gamla tilläggen skulle försvinna.
Den nionde oktober i år inledde Google den sista fasen. Då började Google inaktivera redan installerade Manifest v2-tillägg i Chrome-användares webbläsare. Inaktiveringsfasen har pågått under de senaste veckorna och verkar nu påverka en betydande skara Chrome-användare.
Ublock Origin försvinner från Chrome
Tyvärr är det inte alla tillägg som kan omvandlas till Manifest v3-tillägg. Den populära innehålls- och annonsblockeraren Ublock Origin (ej att förväxla med Ublock) är ett av tilläggen som av tekniska skäl enbart fungerar som ett Manifest v2-tillägg. Ublock Origin gör helt enkelt saker som Manifest v3 inte tillåter.
Ublock Origin Lite stödjer inte egna filterlistor
Ublock Origins utvecklare har släppt en avskalad version av tillägget vid namn Ublock Origin Lite som bibehåller så många funktioner som möjligt. Lite-versionen saknar bland annat stöd för att lägga in egna filterlistor såsom filterlistan som vi tillhandahåller för att dölja sökresultatsliknande annonser. Ublock Origin Lite kan visserligen blockera sökresultatsliknande annonser på egen hand, men inte utan att också blockera alla andra annonser.
Huruvida fullständig annonsblockering anses vara en fördel eller nackdel varierar mellan användare. Vissa användare uppskattar att slippa samtliga annonser medan andra oroar sig för de långsiktiga konsekvenserna som det får för mediers möjlighet att erbjuda journalistisk utan betalväggar.
Ställ Ublock Origin Lite i läget som kallas Optimal för att blockera annonser som liknar sökresultat.
Behovet av att dölja just sökresultatsliknande annonser är större än någonsin med tanke på den sofistikerade nätfiskekampanjen som undertecknad rapporterade om på Säkerhetskollen förrförra veckan (se Nya nätfiskeattacker kringgår tvåfaktorsautentisering). Den nätfiskekampanjen har Google för övrigt ännu inte fått bukt med. Bedragarnas domänspoofande annonser körs fortfarande vid publiceringen av denna artikel.
I minst tre veckor har Google tillåtit bluffannonser som bokstavligen talat ser ut att gå till ads.google.com.
Alla Chromium-baserade webbläsare påverkas
Googles beslut om att ta bort stödet för Manifest v2-tillägg gäller inte bara Google Chrome. Google tar bort stödet ur Chromium, det vill säga den webbläsare som ligger till grund för de flesta webbläsare med stöd för flera operativsystem. Edge, Brave och Vivaldi bygger alla på Chromium.
Google bevarar möjligheten att återaktivera stödet för Manifest v2-tillägg i ett halvår till. Detta drar både Brave och Vivaldi nytta av. De båda webbläsarna kommer att fortsätta stödja Manifest v2-tillägg till juni 2025. Därefter kommer Vivaldi att skrota stödet medan Brave kommer att göra sitt bästa för att fortsätta stödja fyra utvalda Manifest v2-tillägg (Adguard Adblocker, Noscript, Ublock Origin och Umatrix) så länge det går.
This feature will be best-effort: we might have to modify support based on either Google’s plans or what extension authors ultimately decide to do.
Både Brave och Vivaldi har därutöver inbyggda innehållsblockerare. Eftersom dessa innehållsblockerare utgör integrerade delar av respektive webbläsare fortsätter de att fungera precis som vanligt även om stödet för Manifest v2-tillägg försvinner.
De inbyggda innehållsblockerarna är visserligen långt ifrån lika anpassningsbara som Ublock Origin, men de kan åtminstone anpassas mer än Ublock Origin Lite. Braves och Vivaldis innehållsblockerare stödjer anpassade filterlistor, och vår filterlista för att dölja sökresultatsliknande annonser är kompatibel med båda webbläsarna.
Firefox påverkas inte
Till skillnad från Chrome, Edge, Brave och Vivaldi bygger inte Firefox på Chromium. Firefox påverkas därför inte av Googles beslut. Mozilla (Firefox utvecklare) har i motsats till Google valt att fortsätta stödja Manifest v2-tillägg på obestämd framtid. Ublock Origin kommer därför att fortsätta fungera precis som vanligt för Firefox-användare.
Det är sedan känt att Ublock Origin fungerar bäst i Firefox (se ”uBlock Origin works best on Firefox”). Med Googles nya tilltag kommer Ublock Origin, förr eller senare, att fungera enbart i Firefox och webbläsarna som baseras på Firefox, till exempel Tor Browser, Mullvad Browser och nykomlingen Zen Browser.
Firefox bibehållna stöd har samtidigt en nackdel. Om Firefox-användare råkar installera bedrägliga webbläsartillägg kan webbläsartilläggen orsaka något större skada i och med att de inte begränsas av Manifest v3. Även Manifest v3-tillägg kan dock vara skadliga, så alla webbläsartillägg bör installeras med försiktighet oavsett manifestversion.
Att bevara stöd för gammal teknik medför alltid risker. Huruvida Mozilla tog rätt beslut eller borde ha följt i Googles fotspår får framtiden utvisa.
Artikeln har tidigare publicerats på Nikka Systems under CC BY 4.0-licens.