FBI köper in hackare för att spionera

publicerad 3 augusti 2013

FBI-tjänstemän utökar bruket av bland annat spionprogram som levereras till datorer och telefoner via e-post eller internetlänkar, avslöjar Wall Street Journal.

Foto: Deviantart/Vamp1resb1te/CC BY-ND 3.0
Foto: Deviantart/Vamp1resb1te/CC BY-ND 3.0

Federala myndigheter har i stort sett hållit tyst om detta tidigare. Men Wall Street Journal har fått tag i domstolsdokument och intervjuer med personer som deltar i programmen.

Att FBI tar in personer med goda hackerkunskaper ska inte ses som något nytt, menar en person som tidningen pratat med och som varit anställd på FBI:s internetavdelning.

– FBI anställer människor som har hackerkunskaper och de köper in verktyg som är kapabla till att göra dessa saker.

Sedan 2005 har FBI använt sig av så kallade ”web bugs” som kan samla in information om en dators internetadress. Det bekräftas enligt listor över program som FBI kört. Listan lämnades ut under 2011.

”Har blivit en marknad”
Enligt Christopher Soghoian, teknikrektor vid American Civil Liberties Union, har en ny marknad kring att sälja hackerverktyg till säkerhetsmyndigheter vuxit fram.

Han har hittat inlägg på sociala nätverk där människor diskuterar sitt arbete, om att de hjälper FBI med övervakningen, på privata företag.

– Folk borde förstå att lokala poliser kommer att kunna hacka sig in i bevakningsmål … Vi borde ha en debatt om detta, säger Soghoian till Wall Street Journal.

Hackerföretag säljer information
Det italienska företaget HackingTeam SRL öppnade upp ett säljkontor i Maryland, USA, för mer än ett år sen. De tillhandahåller programvara som kan hämta information från telefoner och datorer och sedan skicka tillbaka den till ett övervakningssystem.

Brittiska Gamma International erbjuder datorprogram som drar nytta av hål i mjukvaror för att leverera spioneriverktyg, enligt personer med insyn i företaget som Wall Street Journal citerat.

Företagen har vägrat att uppge om någon eller några av sina kunder är i USA, och amerikanska myndigheter vill inte ge någon kommentar, rapporterar Wall Street Journal.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.