Facebook och Microsoft klargör utlämnande av uppgifter

publicerad 15 juni 2013

Internetjättarna Facebook och Microsoft går nu ut med detaljer kring hur samarbetet med amerikanska myndigheter gått till. Detta efter att ha fått NSA:s tillåtelse.

I ett inlägg på Facebooks blogg på fredagen klargjorde företagets jurist Ted Ullyot hur det kunde gå till när amerikanska myndigheter ville ha tillgång till information från Facebook. Omkring 19 000 facebookkonton ska ha berörts av uppgiftslämnandet.

“Dessa förfrågningar rörde allt från saker som om en lokal sheriff försökte hitta ett försvunnet barn, till att en federal marskalk ville spåra en rymling. Det kunde även vara polisen som skulle utreda en misshandel eller en nationell säkerhetstjänsteman som utredde ett terrorhot”, skrev Ullyot.

Avtalen som presenterades understryker pressen som lagts på USA:s regering och internetföretag efter att nyheten om att NSA genomfört omfattande övervakningar av utlänningar, skriver Al Jazeera.

Facebook upprepade att man granskat varje regerings begäran, och arbetar febrilt för att skydda användarnas data. Man bekräftar att man i snitt godkänner 79 procent av alla förfrågningar som kommer från myndigheter och regeringar.

Microsoft går även de ut med information om hur uppgiftslämnandet gått till. Företagets vice vd, John Frank, sade att Microsoft presenterat siffror som var snarlika Facebooks på hur deras kunder berörts av uppgiftslämnandet.

Vi är övertygade om att det som vi offentliggör behövs för att hjälpa samhället att förstå och diskutera dessa frågor, sade Frank enligt Fox News.

För några dagar sedan gick 29-åriga Edward Snowden ut med information om att den amerikanska säkerhetstjänsten, NSA, givits tillgång till databaserna hos nio av världens största internetföretag, däribland Facebook och Microsoft. Sedan offentliggörandet har Snowden gömt sig i Hong Kong.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!