EU-utskott röstade igenom omstridd lag

publicerad 21 juni 2018

EU:s juridiska utskott röstade under gårdagen igenom ett förslag till ändrad digital upphovsrätt inom EU. Detta kan tvinga sociala medier att införa omfattande filter mot skyddat material.

EU:s juridiska utskott röstade under gårdagen igenom en kritiserad lag, Copyright in the digital single market, ofta benämnd som Artikel 13 om ändrad digital upphovsrätt inom EU. Enligt den nya lagen kan sociala medier tvingas införa omfattande filter, likt Youtubes Content ID-system, för att undvika att upphovsrättsskyddat material publiceras.

Avläsningen ska göras av allt innehåll som laddas upp på webben, oavsett om det handlar om bilder, video, text eller ljud. Detta är enligt kritiker något som exempelvis skulle kunna försvåra spridandet av memer, men även kritiska videos och kreativa verk.

Omröstningen är nu avgjord och har godkänts av utskottet, med 15 röster för och 10 emot. Även den så kallade länkskatten röstades igenom, vilken innebär att webbplatser måste betala en licenskostnad till mediehus och tidningar när de använder sig av citat och liknande från dem. Kommersiella aktörer som länkar till exempelvis nyhetsartiklar kan tvingas betala licensavgifter. Detta kan exempelvis röra sig om bloggare som har annonser på sin sida:

— Det kan bli så att vanliga bloggare – som har annonser på sin sajt – får svårt att länka till nyhetsartiklar i svensk media. Sidor som idag länkar till nyheter kan behöva stänga ner, det var en effekt vi såg i Spanien när de införde en liknande lag, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) till SVT.

Lagen gäller dock inte än, utan först måste lagen godkännas av EU-parlamentet och förslaget kan fortfarande stoppas flera gånger på vägen innan det omsätts i praktiken och blir lag i EU:s medlemsländer. Detta händer härnäst, skriver Sweclockers.com:

  1. I juli 2018 kan beslutet tas upp för omröstning i plenum, vilket är ett månatligt möte mellan alla medlemmar i Europaparlamentet. Detta kräver att åtminstone 76 parlamentariker motsäger sig att det tas vidare, vilket i sådana fall följs av att alla 751 parlamentariker kan rösta om det.
  2. Om förslaget röstas ned hindras det från att gå vidare till så kallat trilogmöte, där företrädare för Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen diskuterar det. Det kan då göras om med nya formuleringar och liknande, alternativt slopas helt och hållet.
  3. Om förslaget inte röstas ned går det vidare till trilogmöte
  4. Även om förslaget går vidare kan det fortfarande röstas ned i en slutgiltig omröstning i slutet av året, vilken troligen sker i slutet av 2018. Då röstar alla parlamentariker om beslutet en sista gång.

 

Artikel 13 är ett direktiv, vilket endast beskriver vilket resultat medlemsländerna ska uppnå med egen lagstiftning men hur detta ska göras är upp till respektive land. Det är heller inte ovanligt att Europaparlamentet röstar ned förslag som godkänts av medlemsländer, där ett exempel är Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) från 2012.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!