EU-övervakare: ansiktsigenkänning måste förbjudas på offentliga platser

publicerad 17 maj 2021
Övervakningsspaning med ansiktsigenkänning porträtterat i den franska spionserien "Falsk identitet".

EU:s interna övervakare EDPS sågar EU:s förslag om att införa artificiell ansiktsigenkänning på offentliga platser även om det sker med förevändning att bekämpa brott eller hitta försvunna personer. Man menar att åtgärden kränker mänskliga rättigheter och inkräktar på medborgarnas privatliv på ett otillåtet sätt.

I ett utkast till ett förslag kring regleringen av artificiell intelligens och ansiktsigenkänning meddelade EU att man förvisso ser risker med den integritetskränkande tekniken men att man ändå vill använda den för brottsbekämpning och införa ansiktsigenkänningstekniken på offentliga platser. Bland annat vill man kunna använda tekniken på publika platser för att leta efter försvunna barn, stoppa brottslighet eller förhindra terroristattacker, rapporterar Sweclockers.

Wojciech Wiewiórowski från den interna EU-övervakaren Europan Data Protection Supervisor (EDPS) är dock av en annan uppfattning och menar att det är direkt nödvändigt att förbjuda denna typ av biometrisk identifikation på offentliga platser samt att införandet av tekniken skulle leda till ett odemokratiskt intrång på medborgarnas privatliv.
Ett striktare förhållningssätt är nödvändigt eftersom fjärrbiometrisk identifiering där AI kan bidra till…


 


Liknande artiklar: