EU överens om digital plånbok

publicerad 14 november 2023
- av Markus Andersson
2030 ska alla EU-medborgare ha "möjligheten" att identifiera sig med den digitala plånboken.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För två år sedan lanserade EU planerna att ta fram en gemensam digital plånbok. Nu har både EU-parlamentet och Europeiska unionens råd sagt ja till att ta fram tjänsten som ska innehålla såväl betalinformation som körkort och andra känsliga dokument.

Den digitala plånboken ska innehålla ID-handlingar och kunna användas av den som vill identifiera sig hos storföretag som Apple, Meta och Google, rapporterar SweClockers.

Den mobila applikationen ska också kunna lagra andra känsliga dokument som körkort, betalkortsinformation och liknande – och ska även kunna brukas för att legitimera sig på myndigheters hemsidor och för att genomföra betalningar över nätet.

– Beslutet är ett stort steg mot EU:s mål att till 2030 erbjuda alla EU-medborgare möjlighet att använda en säker lösning för digital identifikation. EU Digital Identity Wallet ger medborgare kontroll över sin data och ökar säkerheten i interaktioner med tjänster på nätet. Det stärker Europas tekniska suveränitet och hjälper oss hantera såväl dagens som morgondagens utmaningar vad gäller digitalisering, kommenterar EU-kommissionären Thierry Breton i ett uttalande.

Tvingas implementera tjänsten

Enligt SweClockers kan EU tvinga de stora internetjättarna och plattformarna att acceptera den digitala EU-plånboken – vilket innebär att såväl Facebook som Instagram och Amazon måste låta sina användare logga in med EU:s tjänst. Samma sak förväntas gälla för Google Play Store, Apple App Store, Youtube och Google Maps.

Det bör noteras att förslaget ännu inte godkänts av EU-parlamentet – när det klubbats igenom där har EU:s medlemsländer sedan två år på sig att implementera den digitala plånboken. Den tekniska utvecklingen av själva plånboken är redan i full gång sedan i våras.

Även om förslaget mötts med en hel del positiv respons av människor som anser att en gemensam lösning på EU-nivå förmodligen blir smidig och bekväm, är andra mer kritiska och pekar på potentiella risker med att EU får allt större makt över medborgarna även på nätet – och nu även hur de legitimerar sig där.

Det finns också en utbredd oro över potentiellt missbruk och en rädsla för att dissidenter och oliktänkande av godtyckliga skäl ska fråntas möjlighet att använda plånboken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!