Coop tvingades stänga butiker efter IT-attack

publicerad 5 juli 2021
- av Sofie Persson
coop tvingades
Majoriteten av Coops butiker tvingades stänga.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Coop har blivit utsatta för en omfattande IT-attack. Flera butiker tvingades stänga ner under helgen och än är inte alla butiker öppna. Attacken har drabbat ett flertal företag över världen.

Under fredagskvällen drabbades Coop av en stor IT-störning som blev så pass allvarlig att de tvingas stänga merparten av sina 800 butiker i Sverige, skriver de på sin hemsida.

Anledningen till störningen sägs vara en del av en större global händelse som riktats mot det amerikanska mjukvarubolaget Kaseya och fler företag är drabbade.

Under helgen har huvuddelen av butikerna haft stängt. Däremot har några Coop-butiker kunnat ha öppet tack vare det egna betalningssystemet Scan & Pay.

Butikerna i Värmland, Norrbotten, Tabergsdalen, Varberg, Gotland och Oskarshamn är öppna och även ett antal som har tillgång till Coops egna betalsystem, sade Kevin Bell, pressekreterare för Coop enligt TT.

Den stora merparten av butikerna har dock inte detta betalningssystem och ännu vet man inte när alla butiker kommer att öppnas igen. Problemet ligger hos underleverantören Visma EssCom som menar att man måste återställa datorerna lokalt i butikerna. Vd:n Fabian Mogren sade under söndagen att butikerna kommer att öppnas löpande.

Vi har ett par hundra man på det här som jobbar dygnet runt, dator för dator, butik för butik, sade han.

Även SJ, Apotek Hjärtat och St1 har drabbats av störningar, men det är Coop som drabbats värst i Sverige. På Coops hemsida skriver man att det är går att handla som vanligt via hemsidan och att få varor levererade samtidigt som man jobbar intensivt med att lösa problemen.

Händelsen är allvarlig då den är så omfattande och vi fortsätter arbetet med att säkerställa att vi kan öppna samtliga butiker så snart som möjligt”, skriver Coop.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!