Brave får stöd för decentraliserat internet

publicerad 27 januari 2021
- av Markus Andersson
Brave har idag omkring 24 miljoner aktiva användare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Genom protokollet IPFS blir den integritetsvänliga webbläsaren Brave nu snabbare och får större möjligheter att motverka statlig censur.

Redan tidigare har Brave erbjudit användare möjlighet att blockera potentiella försök att spåra och övervaka användarna och nu får webbläsaren också stöd av protokollet Interplanetary File System (IPFS), skriver Sweclockers.

IPFS är ett peer-to-peer-protokoll där nätverk av noder levererar innehåll till klienten eller webbläsaren och till skillnad från standardprotokollen HTTP/HTTPS så använder IPFS ett decentraliserat system som är mindre känsligt för censur och inte knutet till specifika servrar som enkelt kan stängas ner.

Brave skriver själva att åtgärden införs efter att Turkiet blockerat över 100 000 hemsidor och både Kina och Thailand intensifierat sin internetcensur och blockerat en stor mängd material. Även i Väst har censuren av politiskt material ökat påtagligt de senaste åren, något som dock inte nämns i pressmeddelandet.

Enligt utvecklarna av Brave kan IPFS vara behjälpligt när makthavare av olika slag vill blockera och censurera material på internet – eller när makthavarna själva sprider desinformation. I det första fallet blir det svårare för dem att genomföra sin censur eftersom det inte längre räcker att stänga ner enskilda servrar.

Förändringen uppges också leda till att användarnas prestanda förbättras – detta då man nu kan ansluta sig till närmaste nod snarare än att trafiken går igenom en särskild server som är ansluten till HTTP och som befinner sig längre bort. Även driftkostnaderna påstås bli lägre, eftersom trycket på enskilda servrar inte blir lika hårt.

Sweclockers poängterar att det decentraliserade systemet dock kräver att ”ett stort antal användare utgör nätverket av noder” för att det ska fungera felfritt. I dagsläget har Brave omkring 24 miljoner aktiva användare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!