Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke “förblir tyst” om censuren av medborgarjournalistiken

publicerad 10 mars 2018
- av Markus Andersson

Efter att Bonnierkoncernen anlitat högprofilerade advokater för att klämma åt medborgarjournalistiska initiativ som Granskning Sverige har debattklimatet kraftigt försämrats. Efter hård utpressning har man lyckats få YouTube att censurera samtliga journalistiska inspelningar som fanns publicerade på plattformen och inte ens yttrandefrihetsexperten Nils Funcke vågar nu uttala sig i ärendet.

Det är de två Bonniertidningarna Expressen och Dagens Nyheter som anlitat den högprofilerade advokatbyrån Danowski & Partners i jakten på den medborgarjournalistiska radiokanalen Granskning Sverige. Efter påtryckningar och jakt på Googles Sverigechef Anna Wikland har YouTube gett vika. Först raderades hela Granskning Sveriges YouTube-kanal efter taktiska anmälningar ifrån advokatbyrån om upphovsrättsintrång tidigare i veckan vilket Nya Dagbladet rapporterade om.

De klipp som innehöll klagomål om upphovsrättsintrång med skärmdumpar på artiklar ifrån Bonniertidningarna togs bort och klippen laddades upp på medborgarjournalisternas personliga kanaler på YouTube. Nu meddelar Granskning Sverige att samtliga kanaler stängts ned och hela radioarkivet med fyra år av journalistiska produktioner nu raderats ifrån hela plattformen. Nu har man plötsligt istället hänvisat till “trakasseri, hat och mobbing” som motivering för censuren utan att detta tidigare skall ha varit fallet. Man har inte heller preciserat vad för typ av trakasseri, hat eller mobbing det handlar om eller låtit den anklagande parten bemöta anklagelserna.

Bonniers högprofilerade advokat Peter Danowsky driver nedstängningen av GS på YouTube

Den svenska Googlechefen Anna Wikland har i veckan jagats av Expressens journalister som vid ett flertal tillfällen konfronterat henne fysiskt och pressat henne med frågor om varför Granskning Sverige överhuvudtaget får finnas kvar på YouTube med hänvisningar till “hatiska” klipp.

Bonniertidningarna har också hävdat att en eller några advokater som arbetar med nedstängningen av Granskning Sverige på YouTube skall ha fått “hembesök” utan att kunna presentera något belägg för att så skall ha skett. En av Granskning Sveriges representanter Fabian Fjälling har bemött påståendet i ett inlägg på kanalens egen sajt.

Expressens redaktion har också helt slutat att koppla fram telefonsamtal och kommunicerar bara utåt via e-post enligt tidningens växeltelefonist. Detta efter att Granskning Sverige krävt att få svar på de anklagelser om hot och hembesök som presenterats i tidningen under veckan.

Den vidlyftiga censuren av medborgarjournalistik och dissidenter på YouTube och andra plattformar har väckt frågor kring utvecklingen av yttrandefriheten i Sverige och på nätet. Nils Funcke, känd yttrandefrihetsexpert och vd för Utgivarna, som är en intresseorganisation för svenska publicister, känner till fallet med censuren av Granskning Sverige och angreppet ifrån Bonniertidningarna.

När han intervjuas av Granskning Sverige meddelar han dock att han, trots sitt uppdrag från Utgivarna om att slå vakt om den oberoende journalistiken och yttrandefriheten “förblir tyst” ett tag till kring turerna av den ökade censuren och nedstängningarna.

I Utgivarnas styrelse sitter dock flera höga medieprofiler vilka själva bidragit till nedstängningar och censur av dissidenter såsom Expressens egne chefredaktör Thomas Mattsson, Aftonbladets före detta chefredaktör Jan Helin och Hanna Stjärne, vd på Sveriges Television.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!