Heliga Guds Moderns av Kazan rysk-ortodoxa kyrka i Västerås kan snart komma att tvångsinlösas av kommunen.
”Fastigheten används eller kan användas för underrättelseverksamhet kopplad till främmande makt”, hävdar stadsledningskontoret, som därmed ansluter sig till Moderaternas krav.
Kyrkan invigdes så sent som 2023 och ligger i närheten av Västerås flygplats. Några konkreta belägg för att kyrkan skulle användas för någon form av främmande underrättelsearbete har inte presenterats, men Säpo uppgav tidigt att det fanns risk för att denna kunde utgöra ett potentiellt säkerhetshot.
Det har bland annat pekats på att bygget delfinansierats av det statliga ryska atomkraftsbolaget Rosatom, och att församlingen fått pengar från Moskvapatriarkatet vilket skulle innebära att kyrkan står under ”främmande makts” kontroll.
Församlingen har hela tiden förnekat att så är fallet, men i april lämnade Moderaterna i Västerås in ett nämndinitiativ där de krävde att staden försöker tvångsinlösa den mark där kyrkan ligger.
”Det är inte ett lämpligt läge för en kyrka med stark koppling till främmande makt och där främmande makt har inflytande”, skrev man bland annat.
”Mycket specialiserat rättsområde”
Nu har stadsledningskontoret föreslagit att initiativet ska beviljas, och även om man inte kan bevisa att kyrkan används för någon ljusskygg verksamhet menar man att byggnadens läge och kopplingar till Rosatom, och Moskvapatriarkatet, är tillräckligt graverande för att marken ska beslagtas.
”Genom att fastigheten har en koppling till den ryska statens företag för kärnkrafts- och kärnvapenproduktion, Rosatom, innebär den ett pågående hot mot rikets säkerhet”, heter det.
Att beslagta mark är dock en komplicerad juridisk process – och därför vill juridikenheten anlita en expert som ska titta närmare på frågan.
”Eftersom det rör sig om ett mycket specialiserat rättsområde, att det saknas vägledande praxis samt med hänsyn till att felaktiga bedömningar kan leda till betydande och säkerhetspolitiska konsekvenser, bedömer juridikenheten att det är nödvändigt att en extern specialist inom rättsområdet utreder frågan”, skriver de.
Om kommunstyrelsen godkänner förslaget kommer ärendet att gå vidare till regeringen, som blir de som fattar det slutgiltiga beslutet om vad som ska hända med kyrkan.