Liberalernas riksdagsledamot och regeringens nationella samordnare för integration, Gulan Avci, kräver nu att Sverige inför obligatorisk förskola – redan från tre års ålder.
– Vi har kommit till vägs ände med frivilligheten, deklarerar hon.
Att föräldrar, enligt förslaget, nu ska tvingas lämna bort sina småbarn motiveras med att förskolan påstås ha en avgörande roll i ”barns livslånga lärande” och vidare uppges ”lägga grunden för att barn lär sig det svenska språket och utvecklas socialt”.
– Det bidrar i sin tur till att barn som går i förskolan får en bra start när de börjar i grundskolan, säger Avci till statsradion SR och går dessutom till attack mot de föräldrar som vill vara hemma med sina barn även efter att dessa fyllt tre år.
– Barns rätt till en bra start i livet trumfar föräldrars rätt att kunna neka sina barn förskola, heter det.
I slutrapporten, som inom kort överlämnas till den svenska regeringen, föreslås det att den nya förskoleplikten ska omfatta så mycket som 30 timmar i veckan – och helt och hållet subventioneras av skattebetalarna.
Djupt impopulärt förslag
På sociala medier är en stor del av reaktionerna mycket kritiska, och många ställer sig också mycket frågande till att små barn skulle ha det bättre i förskolan än hos sina föräldrar.
Andra pekar på att det är ironiskt att ett parti som heter ”Liberalerna”, som påstår sig värna om medborgarnas frihet och integritet, gång på gång kommer med förslag på olika tvingande åtgärder – som inte sällan upplevs som totalitära.
Förslaget får också hård kritik eftersom Avci tydligt motiverar förskoletvånget med att barn med invandrarbakgrund ska lära sig svenska och integreras i samhället – men att tvångsåtgärden ändå ska gälla för samtliga barn, oavsett om de faktiskt är i behov av några integrationsåtgärder eller inte.
Detta tolkas av vissa som att pratet om integration i praktiken är ett svepskäl för att möjliggöra ökad kontroll och indoktrinering av barn redan från låg ålder – trots att den stora majoriteten av treåringarna redan går i förskolan.