MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 16 januari 2025

torsdag 16 januari 2025

Undersökning: Journalistkåren kraftigt vänstervriden

publicerad 27 juli 2020
SVT i Malmö.

Svenska och även norska journalister har övervägande sina politiska sympatier till vänster och sticker tydligt ut mot befolkningen i övrigt. Detta enligt en undersökning från 2019 som omfattar båda ländernas journalistkårer.

I den norska medieundersökningen från 2019 som refererats i SvD och Näringslivets medieinstitut, svarade hela 68,7 procent av de norska journalisterna att de skulle rösta på de två socialistiska vänsterpartierna Arbeiderpartiet eller Miljöpartiet, mot 17,8 procent i befolkningen som helhet. Det konstaterar den liberala tankesmedjan Civita. Vänsterblocket bland norska journalister är hela tre gånger så stort som högerblocket.

Den senaste undersökningen från 2019 inkluderar även svenska journalister. Siffrorna visar att 70,7 procent av de svenska journalisterna skulle rösta på Vänsterpartiet, Socialdemokraterna eller Miljöpartiet om det vore riksdagsval i dag. Vänsterpartiet fick ensamt 32 procents stöd och var största parti – mer än dubbelt mot Miljöpartiet 14,7 procent.

Högeroppositionen samlar endast tio procent – mindre än de två liberala mittenpartierna som tillsammans får 14,6 procent.

Undersökningen skall ses som en del i en större medielogik, där journalister inte bara speglar verkligheten utan deltar i att forma bilden av den genom att ”gå i flock”. I det sammanhanget väcker journalisternas partisympatier frågor om hur mediebilden påverkas.

En enkät gjord bland mediekonsumenter visar också, att närmare tre fjärdedelar av befolkningen anser att norska journalister låter sina partipreferenser påverka arbetet i media. Ungefär två tredjedelar anser att journalisterna väljer källor med ungefär samma åsikt som de själva har. Det svenska underlaget i undersökningen är inte tillräckligt stort för att vara exakt, men givet en felmarginal är tendensen ändå tydlig. I både Norge och Sverige tenderar misstron mot media att öka ju mer till höger den tillfrågade röstar.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

Åkesson står på sig: Lojalitetsförklaring nödvändig för nya medborgare

publicerad Idag 12:22
– av Jan Sundstedt
Sverigedemokraternas partiledare menar att det är upp till partierna i regeringsunderlaget att komma överens i frågan.

Regeringens utredare har sagt nej till Sverigedemokraternas förslag om att nya svenska medborgare ska avge en lojalitetsförklaring till nationen, men partiledaren Jimmie Åkesson tänker fortsätta driva kravet.

– Att enskilda utredare inte håller med, det kan man inte ta hur mycket hänsyn till som helst, betonar han.

Enligt Åkesson är detta en politisk fråga som ska förhandlas mellan regeringsunderlagets partier – och att utredarens egen uppfattning således också är av mindre betydelse.

– Att utreda någonting på politiskt språk betyder ju att man vill genomföra någonting. Jag har otroligt svårt för det svenska utredningsväsendet eller lagstiftningsväsendet där man ger politisk makt till enskilda personer att säga ’det här verkar bra och det här verkar inte bra’, trots att vi har haft allmänna val där väljarna har gett uttryck för sin uppfattning. 

Han tycker inte heller att man ska bry sig om att oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen inte tycker att det är nödvändigt att nya medborgare förklarar sin lojalitet till Sverige.

– Eftersom frågan är så viktig kan man inte ge Socialdemokraterna veto. Finns det en majoritet i riksdagen så är det viktigt att vi går fram med de förslag som vi är överens om.

”Tycker att det är rimligt”

Exakt hur lojalitetsförklaringen skulle se ut i praktiken är oklart och Åkesson menar att det heller inte är hans uppgift som enskild politiker att formulera denna i detalj.

– Jag tycker att det är rimligt att om man kommer till Sverige och ska bli medborgare här efter en tid i landet då måste man svara på vissa krav, det gäller försörjning, anpassning och annat. Men också att man förklarar att man tänker vara lojal med Sverige. Inte minst givet det säkerhetspolitiska läge vi har just nu så är det otroligt viktigt.

Förra året krävde en annan svensk politiker, nämligen Kristdemokraternas EU-parlamentariker Alice Teodorescu Måwe, att den som vill bli svensk medborgare också först måste underteckna någon form av lojalitetsförklaring, i det fallet dock inte till Sverige utan till staten Israel.

För att ens få ett svenskt medborgarskap bör det, precis som i den tyska delstaten Sachsen-Anhalt, krävas att den som önskar bli svensk medborgare också erkänner statens Israels rätt att existera och därtill har för avsikt att ta till sig de judiskt-kristna värderingarna som den svenska demokratin vilar på”, hävdade hon då.

Trafikverket: Sämsta tågpunktligheten sedan 2010

publicerad Idag 12:22
– av Redaktionen
Öresundståg i Malmö.

2024 höll 87,2 procent av de svenska tågen tiden – vilket i praktiken innebär att de ankom till slutdestinationen mindre än sex minuter efter tidtabellen.

Det är den sämsta siffran sedan 2010, och förseningarna beror dels på underhållsarbete, men också på ett stort antal incidenter med obehöriga i tågspåren.

– Jag vill betona att en bättre punktlighet inte är någon quick-fix, och att vi fortsatt har en stor utmaning i att balansera den kraftiga trafikökningen med en historiskt stor satsning på underhåll av spår, växlar och kontaktledningar, säger Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik, i ett pressmeddelande.

– Ytterligare en stor utmaning är säkerhetsfrågan, dels kopplat till hur vi säkerställer en trygg arbetsmiljö för de som ska utföra alla arbeten i spåranläggningen – dels till frågan om obehöriga i spår. Under december blev knappt två tusen persontåg försenade på grund av obehöriga i spår, dessutom skedde 17 personpåkörningar, fortsätter hon.

Under fjolåret avgick sammanlagt 1 065 954 tåg i Sverige – vilket innebär att trafikvolymerna har ökat med nästan 40 procent sedan 2010.

”Situationer ingen ska behöva uppleva”

– Vi får avvakta tills alla siffror dubbelkollats och analyserats, men mycket pekar på att vi aldrig tidigare haft samma höga påverkan på trafiken på grund av obehöriga i spår som under 2024, förklarar Ericsson vidare.

– Tack och lov leder inte alla incidenter där varningssignaler ignoreras till olyckor – men varje dag utsätts förare för situationer ingen ska behöva uppleva på jobbet, Ska jag önska något för 2025 är det att vi hittar sätt att vända den trenden, för varje olycka är en för mycket.

Hon uppmanar allmänheten att påminna varandra om att aldrig gena över järnvägsspår, smita under nedfällda bommar, eller klättra på vagnar.

– Järnvägen är säker, men eftersom tåg är både tysta och tunga och varken kan stanna eller väja behöver medvetenheten öka om de risker som ändå finns.

Första slutförvaret för kärnavfall i Sverige: Bygget inlett i Forsmark

publicerad Idag 8:48
– av Redaktionen
Själva bygget beräknas kosta cirka 12 miljarder kronor.

Igår inleddes bygget av Sveriges första slutförvar för använt kärnbränsle vid Forsmarks kärnkraftverk i Östhammars kommun. Anläggningen, som blir en av de första i sitt slag globalt, ska förvara kärnbränsleavfall i upp till 100 000 år.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) deltog vid det första spadtaget och beskrev händelsen som ”historisk” samt betonade vikten av projektet för både Sverige och omvärlden:

– Ett väldigt viktigt spadtag. Inte bara för Sverige och i vår kärnkraftshistoria utan också för att sätta bilden för resten av världen, att vi faktiskt har forskat fram den här metoden och nu börjat tillämpa den också.

Sverige har för närvarande sex aktiva kärnreaktorer som tillsammans producerar mellan 90 och 150 ton använt kärnbränsle årligen. Detta avfall mellanlagras idag i Oskarshamn, men ska på sikt flyttas till slutförvaret i Forsmark. När förvaret förseglas år 2090 beräknas det rymma cirka 12 000 ton kärnbränsleavfall, inkapslat i koppar och omgivet av bentonitlera, placerat 500 meter under markytan.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) uttrycker dock viss oro över den valda metoden med kopparkapslar och osäkerheten kring framtida kärnkraftsteknologier.

– Vi vet inte hur framtidens reaktorer kommer att se ut och det kan möjligtvis ge andra förutsättningar för hur avfallet behöver slutförvaras, påpekar Linda Birkedal, ordförande i MKG.

”Säker metod”

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), som ansvarar för projektet, försäkrar däremot att metoden inte är förenad med några risker.

– Vi har en säker metod. Men däremot finns det idag ingen plan på vilka nya typer av anläggningar som ska byggas, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius till statstelevisionen SVT.

Om regeringens planer på att utöka kärnkraften realiseras, kan det bli nödvändigt med ytterligare slutförvaringskapacitet. Carl Berglöf, kärnkraftssamordnare, menar att en utbyggnad av det befintliga slutförvaret i Forsmark vore mest kostnadseffektivt, men att juridiska hinder kan göra det nödvändigt att överväga nya platser. Frågan ska utredas vidare under 2025.

Bygget av slutförvaret i Forsmark, som leds av SKB, beräknas kosta 12 miljarder kronor. Den totala kostnaden för Sveriges kärnavfallsprogram uppskattas till cirka 171 miljarder kronor.

Svensk EU-parlamentariker vill ”besegra” Kreml

Det nya kalla kriget

publicerad Igår 14:02
– av Redaktionen
Emma Wiesner är en av många svenska makthavare som på senare tid börjat använda sig av en alltmer aggressiv retorik.

På kort tid har retoriken bland svenska makthavare blivit alltmer krigisk och aggressiv, samtidigt som diplomati och dialog ytterst sällan lyfts fram som något tänkbart alternativ.

Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner är en av dem som anklagas för att elda på konflikten och som öppet skriver på sociala medier om hur ”vi” ska ”besegra” Kreml.

Att svenska politikers attityd till Ryssland blivit ännu mer fientlig de senaste månaderna stod helt klart på Folk och Försvars maktkonferens i Sälen den gångna helgen. Då deklarerade Ulf Kristersson att Sverige förvisso inte befinner sig i fullt krig i dagsläget – men betonade samtidigt att ”det inte heller råder fred”.

Liknande besked gav försvarsminister Pål Jonson som deklarerade att det inte längre var ett ”val” att stödja Kiev i kriget – utan ”en plikt”.

– Detta är ett krig med genomgripande globala konsekvenser som ytterligare försvagar den regelbaserade världsordningen… Vi måste utgå från att Ryssland kommer att utgöra ett mycket allvarligt hot mot oss och våra allierade under överskådlig tid, förkunnade han.

Centerpartiets Emma Wiesner är en av dem som anslutit sig till krigsretoriken och menar att det ryska ledarskapet måste besegras.

Det är helt jävla orimligt att ryska fartyg som transporterar Putins gas genom Arktis får underhåll i EU-hamnar. Det är hög tid att utöka sanktionerna till rysk LNG – vi kan inte besegra regimen i Kreml förrän vi stryper pengaflödet till krigskassan”, skriver hon på X.

”Ukrainas sak är vår”

Hur och till vilket pris Kreml ska besegras eller vilken roll Sverige ska spela i detta framgår dock inte, och kritiker påpekar att sanktionerna mot Ryssland hittills inte har gett önskvärda resultat.

Du verkar arg, men det kommer inte hjälpa dig att ’besegra regimen i Kreml’, det enda som kan ske med dina råd är att vi gräver oss ännu djupare ner i ekonomisk misär i Europa. Men det är klart, som EU-parlamentariker så sitter du inte direkt i samma båt som oss övriga”, kommenterar en irriterad användare.

Även tidigare har Wiesner deklarerat att ”Ukrainas sak är vår” och att en rysk seger på slagfältet inte under några omständigheter kan accepteras då det skulle leda till ett ”fundamentalt annorlunda Europa” än idag.