Trots ihållande kritik från miljöorganisationer, aktivister och oroliga konsumenter vill mejerijätten Arla ytterligare öka användningen av GMO-framställt ystenzym i sin ostproduktion. Syftet uppges vara att göra tillverkningen mer kostnadseffektiv – något företaget självt beskriver som helt nödvändigt för att förbli konkurrenskraftigt.
– Den här tillverkningen är viktig för att vi ska få en kostnadseffektiv ostproduktion, säger Magnus Larsson på Arla Foods till skattefinansierade Sveriges Radio.
Det handlar om enzymet chymosin, som framställs med hjälp av genetiskt modifierade mikroorganismer – en bioteknologisk metod som idag är vanlig i industriell ostproduktion. Själva enzymet är inte genetiskt modifierat, men det produceras alltså av organismer som tagits fram med genteknik. Arla använder redan tekniken i flera av sina vanligaste ostar – och vill nu skala upp användningen.
– Det enzym som vi stegvis går över till att använda i en del av våra ostar är inte genmodifierat, det är identiskt med det som produceras i löpe och framställs med hjälp av mikroorganismer. Det är dessa mikroorganismer som tagits fram med hjälp av genteknik, enzymet som tillsätts i osten är alltså inte genmodifierat, och det finns inga spår av mikroorganismerna kvar i osten. Arla tillåter aldrig GMO i produkterna oavsett var de är producerade, och vi använder inga genmodifierade ingredienser i våra produkter, hävdar Magnus Larsson vidare.
Stoltserar med GMO-fritt foder
Men kritiken kvarstår. Enligt flera undersökningar har många konsumenter mycket lågt förtroende för GMO-teknik i livsmedel – även när det rör sig om indirekta tillverkningssteg som enzymproduktion. Kritiker menar också att gränsdragningen mellan vad som är GMO-fritt och inte blir svår att förklara för konsumenter, särskilt när märkningen är otydlig.
Arla å sin sida hävdar att slutprodukten – själva osten – är fri från genetiskt modifierade ämnen och ser inga problem med att använda tekniken så länge den är godkänd enligt gällande regelverk.
Samtidigt behåller företaget sin policy om GMO-fritt foder till svenska mjölkkor, trots att branschorganisationen LRF förra året slopade sitt tidigare motstånd mot GMO-foder. I april kommenterade Arlas vd Henri de Sauvage beslutet så här:
– Det är naturligt att varje mejeriföretag självt får besluta hur de vill göra och Arlas bedömning är att vi även fortsättningsvis ska ha en position om GMO-fritt foder till svenska kor. Sverige är en mycket viktig marknad för koncernen och vi tror att detta i nuläget är bra för Arlas varumärke och vår affär.
Dubbla budskap förvirrar
Det kan nämnas att flera av Arlas mest sålda ostar redan i dag innehåller GMO-framställt ystenzym – bland andra den populära hushållsosten. Samtidigt försöker Arla framställa förändringen som någonting positivt – och lyfter bland annat fram att det industriellt framställda enzymet ger jämnare kvalitet än traditionell löpe, samt att deras ostar nu kan ätas av den som ”föredrar en vegetarisk kost”.
Den dubbla hållningen där Arla motsätter sig användandet av genetiskt modifierade organismer i djurfoder, men samtidigt vill öka användningen av GMO-framställt ystenzym i produktionen, har väckt starka reaktioner i sociala medier där många ifrågasätter företagets trovärdighet i GMO-frågan.
Kritiker menar att Arla försöker upprätthålla en GMO-fri image utåt, samtidigt som man i praktiken ökar sitt beroende av genteknik i tillverkningsprocessen – något som enligt dem riskerar att urholka förtroendet för varumärket och vilseleda konsumenter.