Majoriteten i Sverige kritiska till genmodifiering

publicerad 2 februari 2018

De stora livsmedelskedjorna uppger att de inte har livsmedel framställda med genteknik. Men sju av tio svenskar tror att det säljs GMO-livsmedel i Sverige.

Lite mindre än hälften av svenskarna svarade att de inte kan tänka sig att köpa mat framställd med genteknik. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm år 2017.

GMO, genetiskt modifierade organismer, är organismer där arvsmassan förändrats så de får mer önskvärda egenskaper. Livsmedel som tagits fram med hjälp av genteknik måste enligt lagstiftningen ha en tydlig märkning på förpackningen, vilket en klar majoritet av svenskarna tycker är viktigt.

Om du som konsument vill undvika att köpa mat som tagits fram med genteknik, kan du känna dig trygg när du handlar i de stora butikskedjorna i Sverige, säger Minna Hellman, som är ansvarig hälsa på Konsumentföreningen Stockholm.

Sedan 1998 har Konsumentföreningen Stockholm, en av huvudägarna i Coop, undersökt attityder kring GMO. Bland konsumenter finns oro för vad GMO kan innebära för människor och miljö.

Men den allmänna inställningen till att förändra grödor eller livsmedel med genteknik håller på att liberaliseras, menar föreningen, även om en majoritet fortfarande är negativ. Mäns attityd är generellt mer positiv än kvinnors och bland annat yngre åldersgrupper har en mer liberal inställning till genteknik.

Akiko Frid var tidigare engagerad i nätverket Hejdå GMO:

Väljer du svensk produktion från dessa kedjor finns ingen risk för GMO i dag. Men väljer du andra länders importerade animaliska produkter finns det risk för GMO, då till exempel djuren har ätit GMO-foder, säger Akiko Frid, som är engagerad i GMO-Free Europe.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.